19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

Acara'ya vizesiz giriş geliyor

Gürcistan Özerk Acara Cumhuriyeti Devlet Başkanı Levan Varşalomidze, "Tüm yabancı ve Türk insanının sınırdan beklemeden rahat bir şekilde geçebilmesi için vizesiz geçiş kolaylığı getireceğiz" dedi.

Artvin Vailisi Orhan Kırlı’nın resmi davetlisi olarak Artvin’e gelen Varşalomidze, ve beraberinde heyet, Hopa Limanı’nda incelemelerde bulunduktan sonra Artvin’de Vali Orhan Kırlı’yı makamında ziyaret etti.

Vali Orhan Kırlı ile görüşen Cumhurbaşkanı Varşalomidze, "Türkiye, bizim için Avrupa’ya açılan ikinci kapı durumundadır. Bu kapı her iki ülke arasında çok önemli konumdadır. Tüm yabancı ve Türk insanının sınırdan beklemeden rahat bir şekilde geçebilmesi için vizesiz geçiş kolaylığı getireceğiz" dedi.

Vali Kırlı ise, iki ülke arasında ikili görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "2005 yılında bir sonuca ulaşılacaktır. İki ülke arasında hem tarımın, hem de iş adamlarının ticaretlerini geliştirmesi için gereken destekler sağlanacak" diye konuştu.

Öte yandan, görüşme esnasında doğum sancıları nedeniyle Gürcistan sınırından Türkiye’ye getirilen Hatice Sarı da konuşuldu. Acara Cumhuriyeti Devlet Başkanı Varşalomidze, kendisine sorulan "Bugün doğacak bebeğe bir isim talebiniz var mı?" şeklindeki soruya gülümseyerek, "Bebeğe isminin anne ve babasının koyması gerekiyor" şeklinde cevap verdi.

Görüşmelerin ardından Artvin’de sokaklarda yürüyen Devlet Başkanı Varşalomidze, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün’ü makamında ziyaret etti. Başkan Özgün, "Turizm açısından Acara’nın büyük önemi var ve iki ülke arasında iyi ilişkilerin faydası olacağına inanıyorum" dedi. Devlet Başkanı Varşalomidze de "Biz her konuda yardımcı olmaya hazırız" cevabını verdi.
Acara heyeti daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nı ziyaret etti. Burada, Batum Limanı ile Batum arasında deniz yolu açılması ve her iki ülke arasında sınır ticareti yapılması maddelerinin yer aldığı bir protokol imzalandı. Protokolde, ’ticari faaliyetlerin geliştirilmesi için gayret gösterilmesi, fuar ve açılışlar, ticari ilişkiler ve tavsiye mektubu’ gibi maddeler yer aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 15:00:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?