19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

Artvin'de su paneli

Eski Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü ve Uluslararası Su Enerjisi Birliği Başkanı Prof. Dr. H. Doğan Altınbilek, dünyada 1.1 milyar insanın içme suyundan yoksun olduğunu söyledi.

Artvin Belediyesi'yle eski DSİ Genel Müdürü ve Uluslararası Su Enerjisi Birliği Başkanı ve Kıwanıs Kulübü üyelerinin birlikte organize ettiği su konulu panel, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Panelde slayt gösterisi eşliğinde sunum yapan Uluslararası Su Enerjisi Birliği Başkanı Prof. Dr. H. Doğan Altınbilek, "Dünya'da 1.1 milyar insan içme suyundan mahrum. Dünyada 2.4 milyar insan da sıhhi tesisata sahip değil. Suyla taşınan hastalıklar gelişmekte olan ülkelerde hastalıkların yüzde 80'inin nedenidir. Her sekiz saniyede bir çocuk bu tür hastalıklardan ölmektedir. 2025 yılında tüm dünyanın içme suyu sıhhi tesisata sahip olması için harcanması gereken miktar yılda 180 milyar dolardır. Dünya su tüketiminin yüzde 80'i tarımsal amaçlıdır. 1 kilokalori enerji verecek gıda için, en az 1 litre su gerekmektedir. 2030 yılında dünyanın gıda ihtiyacını karşılayabilmek için yüzde 14-17 daha fazla sulama suyu gerekecektir. Türkiye'nin su tüketimi yüzde 11 endüstriyel, yüzde 15 içme ve kullanma, yüzde 74 sulama alanında kullanılmaktadır. Türkiye'de su kaynaklarının gelişimi ise sulama yüzde 58, hidroelektrik yüzde 35, içme suyu yüzde 27'dir. Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilecek 8.5 milyon hektar sulama alanının hala 4.9 milyon hektarı sulanmaktadır. Öte yandan dünyada 1.6 milyar insan elektriksiz yaşamaktadır. Dünya enerjisinin yüzde 19'u sudan karşılanmaktadır. Türkiye Hidroelektrik potansiyeli, dünya potansiyeli içinde yüzde 1, Avrupa potansiyeli içinde ise yüzde 14 paya sahiptir. Dünyada kişi başına yıllık enerji tüketimi 2 bin 500 kilowatt saat, gelişmiş ülkelerde 8 bin 900 kilowatt saat iken Türkiye'de 2 bin 150 kilowatt saattir" dedi.

Artvin'de yapımı devam eden ve yapımı biten hidroelektrik santrallerinin 4 ile 9 yıl içinde kendilerini amorti edeceğini de ifade eden Altınbilek, "Yılda 86 milyar kilowatt saat enerji denize akıyor, yıllık kayıp 6 milyar dolardır" diye konuştu. Toplantıda Artvin'deki barajların yapım süreciyle ilgili gelişmeleri anlatan Vali Cengiz Aydoğdu ise,

"Baraj yapmak Artvin için sosyal bir süreç. Çoruh havzası Artvin demektir. Artvinli her şeyini Çoruh havzasında bulmuş. Artvin'inin heyecanını, hayallerini durduruyoruz. Daha önemlisi hayat tarzına müdahale ediyoruz. Yaşam şekli, alışkanlıkları, elektriği, suyu dolayısıyla Artvin'de baraj yapmak çok fazla sosyal bir süreç. Artvin, Türkiye'mizin her zaman şükran duyacağımız insanlarını bünyesinde barındıran bir şehirdir. Burada yaşanan süreç başka illerde yaşansaydı halktan ciddi tepkiler görebilirdik. Artvinli bunu medeni, uygar bir tavır ve anlayışla benimsemiş, fakat bu sefer kurumlararası sorunlar vatandaşı üzmüş. Valilikle birlikte ilgili kurumlarla bir koordinasyon kurulu oluşturalım. Bu Sayın Başbakanımız tarafından benimsendi. Emir verildi ve ilk toplantıyı Ankara'da yaptık. O toplantıda gördüğüm şu oldu. İletişim ortamımız yok. Türkiye'de kamu yönetiminin birbirine meramını anlatabildiği yazılı ve sözlü maalesef işleyen bir iletişim kanalımız yok. Yani bir kurum başka bir kuruma kesinlikle derdini anlatamıyor. Kaldı ki vatandaşın derdini anlasın ve çözüm bulsun" şeklinde konuştu.

Kıwanıs Kulübünün 1915 yılında Amerika'da kurulduğunu ve dünyada 600 bin üyesi olduğunu söyleyen Türkiye Ankara Şube Başkanı Dr. Orhan Yalçın da "Amacımız yardıma muhtaç çocuklara yardım etmektir. Bu kapsamda AVEA sponsorluğunda Artvin Sağlık Meslek Yüksekokulu'na 15 adet bilgisayar bağışladık. Böylece bilişim sınıfının oluşmasına yardımcı olduk" diye konuştu. Panele, Belediye Başkanı Emin Özgün, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek ile vatandaşlar katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 17:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tülay BAYRAMOĞLU IP: 88.230.193.xxx Tarih : 15.07.2007 20:40:41
Sayın Valimiz çok doğru söyledi vatandaşın derdini dinleyecek çözüm yolu bulacak hiç bir makam yok su yaşam demek ama su bulacağız diye Artvin'in doğasını yolunu havasını bozdunuz köyümüze hiç olmazsa tatilde gidelim diyoruz halen daha kaplumbağa gibi yol yapılıyor olmaz böyle iş az zamanda çok iş başarmak marifettir değilmi