19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

Artvinliler'e frengi uyarısı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan olan frenginin erken teşhis yoluyla önlenebileceği bildirildi.

Artvin Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Mıhçı, frenginin toplumsal bir hastalık olduğunu belirterek, bu konuda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 Op. Dr. Mıhçı, "Bizim toplumumuz kapalı olduğundan bu tür hastalıkların gerekli tedavisini yaptırmıyor. Özellikle eşler açısından riskli bir hastalık. Genellikle cinsel ilişkiyle bulaşıyor. Bir kez cinsel ilişkiye girmekle yüzde 10 ila 20 oranlarında hastalığı kapma ihtimali bulunuyor. Gürcistan’dan gelen bayanlarda daha sık rastlanıyor. Hastalık, 20 ila 90 gün sonra vücuttaki bazı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bizim insanlarımız bu tür hastalıklarından üphelendiklerinde doktora başvurmuyor. Böyle olunca hastalıkları da ilerlemiş oluyor. Halbuki bizler isimlerini saklı tutuyoruz" dedi.


Frengide 6 hafta ila 6 ay arasında hastaların vücudunda kızarıklık ve kaşıntılar meydana geldiğini kaydeden Dr. Mıhçı, "Bu dönemi geçiren hastalarda, 1 yılla 15 yıl arasında kalp, damar ve sinir sisteminde, kemik sisteminde ve değişik sistemlerde kotolojiler ortaya çıkıyor. Hatta kişide zeka seviyesini ve mental durumları etkileyen rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Özellikle gebe kalan bayanlarda çok büyük problemler yaşanıyor. Hastalık erken teşhisle engellenebiliyor. Aksi halde bu hastalık, vücut direncinin kaybolmasıyla AIDS hastalığına davetiye çıkarıyor" diye konuştu.

artvin
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 13:14:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet Deniz IP: 78.167.12.xxx Tarih : 15.11.2008 21:49:21

Bu konudan çok müzdariptim. verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Allahımdan yaptığım günahlar için af dilerim. Allah sizden razı olsun.