19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

Asırlık gelenek

ARTVİN'DE ASIRLIK GELENEK

Artvin'in Yusufeli ilçesi Yüncüler köyünde asırlık bir gelenek yaşatılıyor. Yıllardır süre gelen geleneğe göre, yöre halkı kazalar ve belalardan kurtulmak için kurban kesip dağıtılıyor.

5 büyükbaş hayvan kesilerek 27 adet kazanda pişirilen etler, fakir fukaraya dağıtılırken ikramda, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu da hazır bulundu.

Yemlihalıoğlu, yaptığı konuşmada yaylalarda farklı kültürlerin yaşandığına dikkat çekerek, "Artvin ilimizin birçok köyünde yayla kültürümüz oldukça yaygın. Vatandaşlarımız yaylaya çıkmadan önce başlarına herhangi bir kaza bela gelmesin noktasında yaklaşık bir asırdan beri kurban keserek böyle bir geleneği sürdürüyor. Devlet olarak bizde bu davete icabet ederek vatandaşlarımızla birlikte bu geleneği yaşadık."

Asıl ilgisini tüm köylünün kendi arasında para toplayarak kurban alması olduğunu anlatan Yemlihalıoğlu, şöyle konuştu: "Aldığım bilgilere göre, buradaki vatandaşlarımız 1974 Kıbrıs Harekatı döneminde para toplamışlar ancak toplanan paralarla kurban kesme yerine paraları yardım olarak mehmetçiğe göndermişler. Bu çok güzel bir dayanışma örneği. Şimdi de kendi mekanlarında başlarına herhangi bir kaza ve bela gelmemesi noktasında kurban keserek yıllardır süre gelen bir geleneği sürdürüyorlar."

ARTVİN'DE ASIRLIK GELENEK
ARTVİN'DE ASIRLIK GELENEK
İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2011 Pazartesi 17:27:05
Güncelleme :27 Haziran 2011 Pazartesi 18:14:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?