19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

Borçka'dan Artvin'e gelebilmek için Gürcistan'a gitti

Yolu kar sebebiyle kapalı bulunan Artvin’in Borçka İlçesi’ne bağlı Efeler Köyü’nden zorlu bir yolculukla Gürcistan üzerinden Artvin’e hastaneye getirilen doğum hastası Hatice Sarı, bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Çocuğa, Artvin Valisi Orhan Kırlı, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ve Gürcistan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Levan Varşalomidze’nin isimleri olan ’Orhan Levan’ adı verildi.

Türkiye’ye getirildikten sonra doğum günü yanlış hesaplandığı için Artvin Devlet Hastanesi’ndeki muayeneden sonra taburcu edilen, ancak köy yolu kapalı olduğu için evine gidemeyen Hatice Sarı (26), 35 günlük bekleyişin ardından Borçka SSK Hastanesi’nde önceki gün doğum yaptı.

Günlerdir beklenen bebeğe, hastanın Türkiye tarafındaki yolun kardan kapalı olması dolayısıyla özel izinle Gürcistan’a götürülüp oradan Artvin’e getirilmesinde büyük emeği olan Artvin Valisi Orhan Kırlı ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ile Gürcistan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Levan Varşalomidze’nin isimleri olan Orhan Levan ismi koyuldu.

3 kilo 800 gram ağırlığındaki bebeğin gelişi aileyi sevince boğarken, köy yolunun kapalı olması sebebiyle aile evine dönemedi. Borçka’da akrabaları İbrahim Gökdemir’in evinde kalan Sarı ailesi, yolun açılacağı ya da tekrar Gürcistan üzerinden tekrar köylerine götürülmeyi beklemeye koyuldu.

Baba İbrahim Sarı, 20 Aralık 2004 günü eşinin sancıları üzerine sabah saat 07.00’de 30 kişilik bir ekiple yola çıktıklarını belirterek, "Camili ve oradan da Batum sınırları üzerinden Hopa ve Artvin Devlet Hastanesi’ne ulaştırıldık. Doktorların teşhislerine göre doğum zamanı bir ay eksik hesaplandığı için 24 Ocak 2005 gününe kadar bekledik. Yani evdeki hesap çarşıya uymadı. Nihayet doğum gerçekleşti. Şimdi de tekrar evimize gitmek için 36 gün sonra köyümüze dönmek istiyoruz, ama yine yolumuz kardan dolayı kapalı bulunuyor. Yine Gürcistan sınırlarından köyümüze varacağız. Yaşanan bu çileye bir son verilmesi için bir tünelin yapılması ile Camili’de yaşayan 6 köydeki binlerce kişinin çilesi sona erecek" dedi.

Misafir olarak kaldıkları ev sahibi Emine Gökdemir de "Hatice Sarı’nın bebeğine kavuşmasına biz de çok sevindik. 35 gün yanımızda kaldı, kapımız sadece Hatice Sarı için değil, Camili’deki tüm komşularımıza açık" diye konuştu.

Borçka Kaymakamı Ogün Bahadır da kar nedeniyle Camili yolunun kapalı bulunduğunu belirterek, yolun açılması için yoğun bir çalışma olduğunu, ancak ailenin yine iyi ilişkilere istinaden Gürcistan üzerinden köye götürmeyi düşündüklerini söyledi. Kaymakam Ogün Bahadır, "Hatice Sarı ve eşi İsmail Sarı, bebeklerine Valimizin ve 3. Ordu Komutanı ismi olan Orhan ismini vermişler. Biz de memnuniyetle karşıladık. Hem protokolü takip eden valimizin ismini, hem de 3. Ordu Komutanımızın isminin Orhan olması büyük bir tesadüf . Ayrıca Gürcistan Acara Cumhurbaşkanı’nın Levan ismini de eklemişler. Böylece bebeğin ismi Orhan Levan olarak takılmış" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2005 Çarşamba 14:01:26
Güncelleme :26 Ocak 2005 Çarşamba 14:06:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?