19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

Çevreciler aramayı durdurdu

 

Artvin Bakır A.Ş. Saha Müdürü Yücel Bıçakçı, Kafkasör Dağı Cerattepe mevkiinde yapılan maden çıkarma çalışmalarıyla ilgili Rize İdare Mahkemesi'nce verilen yürütmeyi durdurma kararı kendilerine tebliğ edilmemesine rağmen çalışmaları durdurduklarını açıkladı.


Artvin Bakır A.Ş. tarafından Kafkasör Dağı Cerattepe mevkiinde sürdürülen maden çıkarma çalışmaları sırasında çevreye zarar verildiği gerekçesiyle Artvin Barosu ve Yeşil Artvin Derneği'nin başvurusu üzerine Rize İdare Mahkemesi tarafından 26 Şubat'ta yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Mahkeme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından şirkete verilen ruhsatın iptaline de karar vermişti.


Artvin Bakır A.Ş. Saha Müdürü Yücel Bıçakcı ise kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini ancak çalışmaları durdurduklarını söyledi.


"Yürütmeyi durdurma kararını saygıyla bekliyoruz" diyen Bıçakçı, zaten ilgili bakanlık, özel idare ve bilirkişilerce sürekli denetlendiklerini söyledi. Davanın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na açıldığını anlatan Bıçakçı, şöyle konuştu: "Biz bilimsel çalışma yapıyoruz. Şu an nerelerde ne kadar maden bulunduğuna dair analiz yapıyoruz. Buradaki madenin taşınabilmesi için galeri yapmamız lazım ki cevhere inelim. Stok alanımızdan da teleferik ile Zelosmana indirilip oradan Çayeli Bakır İşletmeleri'ne nakledilecek."


Kendilerinin de doğaya zarar verilmesine karşı olduklarını belirten Bıçakçı, yaptıkları çalışmalarla ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
Yasalar çerçevesinde çalışmaları sürdürdüklerini ve sürekli denetim altında olduklarını anlatan Bıçakçı, sözlerine şöyle devam etti: "Cevheri zenginleştirip ekonomiye katkıda bulunmak ülkeye hizmet değil mi? Biz yasalar çerçevesinde bunu yapıyoruz. Doğaya zarar verenlerin karşısında en başta biz varız. Çayeli Bakır İşletmemizi görsünler. Doğa tahribatı var mı yok mu? Alan zaten kendi kendine yetişen bir orman bölgesi. Burada zorunlu olarak yerleşim yerlerimizi kurmak için keseceğimiz ağaçlar dışında başka bir tahribatımız olmayacak. Kimsenin kuşkusu olmasın, sürekli denetim altındayız. Kontrollü ve bilinçli çalışmalar ile ülkenin ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyoruz."


Rize İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili olduğunu anlatan Yücel Bıçakçı, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz de müdahil olarak bu işin içerisindeyiz. Verilmiş olan karara ilişkin dilekçemiz Bakanlığa verilmiştir ve sonucu beklemekteyiz. Gerekli hukuki adımları atıyoruz. Karar henüz bize tebliğ edilmedi. Biz zaten çalışmalarımızı yasalara olan saygımızdan ötürü durdurduk. Şirketimiz bu güne kadar hukuka aykırı adım atmamıştır."

iha
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2008 Çarşamba 15:26:07
Güncelleme :23 Nisan 2008 Çarşamba 15:34:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?