19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

Çoruh Havzası birlik olma yolunda

Çoruh Havzası Kalkınma Platformu" mensu 12 ilçe ve belde belediye başkanı "Çoruh Havzası Kalkınma Birliği"nin kurulması için Oltu Belediye Başkanı'nın ev sahipliğinde Öğretmen evinde düzenlenen yemekli toplantıda bir araya geldi. 

Erzurum ve Artvin illerinden toplam 25 yerleşim biriminin belediye başkanının katıldığı toplantıda Çoruh Havzası Kalkınma Birliği'nin hiç zaman kaybetmeden kurulması konusunda görüş birliğine varıldı. Oltu Belediye Başkanlığı, Oltu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu ve Oltu Genç İşadamları Derneği'nin birlikte organize ettiği platformda, 7. kez bir araya gelindi. 

Toplantıda ilk sözü alan Oltu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Baki Karaca, platforma ve birliğe neden ihtiyaç duyulduğu konusunda açıklamalarda bulundu. Karaca, Çoruh Havzası'nda yer alan belediyelerin oluşturulan gruplar eşliğinde tek tek ziyaret edildiğini, platformun ve arkasından kurulacak birliğin yörenin kalkınmasında ne kadar büyük faydalar sağlayacağını anlattıklarını ve nasıl olumlu tepkiler aldıklarını anlattı. Karaca, "Uzun zamandır, bir taraftan Tokat'ta kurulan "Kelkit Havzası Kalkınma Birliği" hakkında bilgiler toplarken bir taraftan da bu birliğin bölgeye getireceği faydalar ve sağlayacağı katkılar konusunda çalışmalar yaptık. İçerisinde yaşadığımız bölgenin sosyo-ekonomik imkanları bellidir. Çoruh Havzası'nda bulunan belediyelerin tek başlarına yapabilecekleri sınırlıdır. Ancak bölgede kurulacak böyle geniş katılımlı bir oluşumun, birliğin avantajı zamanla çok daha iyi anlaşılacaktır. Kelkit Havzası Kalkınma Birliği bu açıdan bize iyi bir modeldir. Birlik olunca pastadan alınan pay da artıyor. Buna tüm bölgenin ihtiyacı vardır ve değerlendirilmelidir." diye konuştu. 

Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek de, gerek siyaset ve bürokrasi de gerekse ferdi olarak sorunları çözmede yaşanan sıkıntıların zorluğuna işaret etti. "Küçükten başlayarak, kartopu gibi büyümeliyiz." diyen Başkan Ziyrek, bölgedeki potansiyeli yeterince değerlendirememekten yakındı. Kurulan birliğe personel ve ekipman desteğinde bulunacağını vurgulayan Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, belediyelerin içerisinde bulundukları sıkıntıların bilinen bir gerçek olduğunu hatırlatarak, Çoruh Havzası Kalkınma Birliği'nin kurucuları arasında yer almanın bir anlamda sorumluluklarını da artırdığını kaydetti. Bölgeye yatırım ve istihdama yönelik yapılabilecek her türlü aktivitenin içerisinde yer alacaklarının altını çizen Başkan Ziyrek, şöyle dedi: "Sorunları konuşarak ancak bir yere kadar çözülebiliyorsunuz, ardından çözüm noktasında bir hareket planınız, bir birlikteliğiniz yoksa konuşmakta bir yerde havada kalıyor. Oltu Belediyesi olarak biz elimizi taşın altına sokmaktan kaçınmıyoruz, sonuna kadar bu birliğin içerisinde yer alıp üzerimize düşeni en iyi şekilde yapacağımızı taahhüt ediyorum." 

Daha sonra Çoruh Havzası Kalkınma Birliği'nin sekreteryasını üstlenen Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlilerinden Cafer Yakupoğulları da, kurulacak birliğin tüzüğü ve amacı hakkında yapmış oldukları araştırmaları birlik üyelerine aktardı. Platformun bütçesinin olmadığını hatırlatan Yakupoğulları, "Bunun için bütçesi olan Çoruh Havzası Kalkınma Birliği'ni kurmak gerekiyor. Tokat'ta yaptığımız incelemelerde bu birliğin kurulması aşamasında yerel yönetimler, üniversiteler, kaymakamlıklar ve sivil toplum kuruluşlarından yararlanacağız. Birlik içerisinde yer alan belediyeler bütçelerinin yüzde 10'u kadar bir miktarı birliğe verebilirse sorun yaşanmaz. Onun için kurulum aşamasında bu maddi kaynağı bulabilmek çok önemli" dedi. Turizm ve tarımsal faaliyetlerde yörenin çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatan Yakupoğulları, ilk aşamada birliğin tüzüğünü hazırladıklarını ve bundan sonraki aşamaları anlattı. 

Toplantının sonunda birlik üyesi belediye başkanları, 16 Aralık'ta yine Oltu'da daha geniş katılımlı bir toplantı yapmak üzere söz birliğine vardı.
iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 09:50:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?