19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

Fındığın baş belası

Fındık bahçelerinde yoğun bir şekilde görülen ve üreticiler tarafından mantar olarak nitelendirilen fındık 'kozalak akarı' veya fındık gülünün, ekonomik olarak büyük kayba neden olduğu bildirildi.

Fiskobirlik Borçka Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özden, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Borçka’da yaptığımız incelemelerde yaklaşık 90 bin hektarlık alanda yılda 7 bin ton fındık rekoltesi tahmin ediyorduk. Ağaçların yüzde 30 ila 40’ı arasında mantar bulunuyor. Mantarın fındıkta yüzde 30 ile yüzde 50 arasında verim kaybına neden olabilir" dedi.

Başkan Özden, "Geçen yıl don olayı etkiledi. Bu yıl da fındık mantarı dalları adeta kapladı. Bu ay ilaçlı mücadele yapılması gerekiyordu, ancak biz bunu ne kadar zorladıysak bir araya gelip yetkililere iletemedik. Borçka’nın geleceği fındığa bağlı" ifadelerini kullandı.

Ziraat Teknikeri Fatih Musakılınç ve Muzaffer Bayraktar da, yaptıkları açıklamada, "Mantar hastalığı sebebiyle üreticilerin yüzde 40 oranında verim kaybı olacaktır. İlaçlama yapılması gerekiyordu ama arı yetiştiricileri mani oldu. Kimyasal müdahale yapılmaması halinde bir dalda normal olarak 5 kozalakta ancak mantar bulunması normaldir. Ama bu dallarda yüzde 30 üzerinde mantar var. Durum böyle giderse ve müdahale edilmezse fındığı kökünden kurutur" dedi.

Ziraat teknikerleri, üreticilere birer mektupla uyarı ve bilgi içeren el ilanları gönderildiğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2005 Cuma 23:19:50
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 10:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?