28
Mayıs
2024
Salı
ARTVİN

Hemşireler Günü etkinliği

Hemşireler Günü, Erzurum'da bir dizi etkinliklerle kutlanmaya başlandı.


Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi'nce düzenlenen etkinlikler kapsamında ilk olarak Havuzbaşı'ndaki Atatürk anıtına çelenk sunumu yapılarak, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Daha sonra günün anlam ve önemine binaen Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Yrd.Doç.Dr. Serap Sökmen, bir konuşma yaptı. Sökmen, şöyle konuştu:


" Yaşamın temel amacının üretmek olduğu ve bu nedenle üretmeye el verecek optimal düzeyde bir fiziksel, ruhsal ve sosyal alt yapının gerekli olduğu temel ilkesini benimseyen ve bu ilkeden hareketle sağlığın korunması ve geliştirilmesi, hastalanan bireylerin sağlığına kavuşturulması için hizmet verilen tüm ortamlarda hemşirelik bakımı verilmesini sağlayan bir meslek grubunun, hemşirelerin, kamu yararına çalışan bir kuruluşu olan Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi hemşirelik mesleğinin, toplumun yararına üst düzeyde nitelikli ve güvenilir hizmet verecek, özerk bir sağlık mesleği olması için çalışmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü olarak kutlanmaktadır. Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi ilimizde ve bölgemizde hemşirelik mesleğinin sorunlarına çözüm aramak, toplumun eşit, nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak üzere faaliyetlerini sürdürmekte ve sürdürecektir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de hemşire sayısında ciddi eksiklikler mevcuttur. Hemşirelerimiz, güç çalışma koşulları altında sağlıklarını tehlikeye atarak, aile ve sosyal yaşamlarını ikinci planda tutarak, canla başla özveri ile topluma hizmet sunmaya çalışmaktadır. Hemşireler, çalışma alanları dışında hatta hemşirelik roller dışında çalıştırma, kurumlarda ki yönetsel etkinlikler, hemşirelik uygulamaları ile ilgili standardizasyonun olmaması, hemşirelerin görev yetki ve sorumluluklarında ki belirsizlikler, diğer sağlık ekibi üyeleri ile rol karmaşası, iş güvenliğinin yeterince sağlanamaması, emeğinin karşılığını alamama gibi bir çok sorunla karşı karşıyadır. Bu olumsuzluklarla birlikte 2007 yılında Hemşirelik Kanununda yapılan değişiklik ile hemşirelik eğitimi dört yıllık üniversite eğitimi düzeyine getirilmiş, hemşirelikte ki cinsiyet ayrımı ortadan kaldırılmış, hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları genişletilmiş, hemşirelikte uzmanlaşma imkanı tanınmıştır. Ancak hemşirelik adına yapılması gerekenler henüz bitmedi, asıl önemli olan Hemşirelik Kanununa paralel olarak 'Hemşirelik Hizmetleri Yönetmeliği'nin' çıkarılması ve uygulamaya geçirilmesinden sonra hemşirelerimizin yaşadığı bir çok sorun giderilecektir. Hemşirelerimizi mesleğine sahip çıkmaya ve tüm hemşireleri bir çatı altında kucaklayan kamu yararına çalışan Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesine aktif olarak katılmaya, hemşirelik adına olumlu işler yapmaya davet ediyoruz."
Daha sonra etkinlikler Sağlık Müdürlüğüne ait Çok Amaçlı Salonda devam etti. Erzurum Vali Yardımcısı Nazife Aktaş ve Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik'in de katıldıkları programda açılış konuşmalarının ardından Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Sökmen, "Hemşirelik ve Mesleki Örgütlenme" konulu bir konferans verdi. Ardından şiirlerin okunarak, Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayfer Tezel, tarafından da "Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) 2008 Yılı Teması" konulu bir konferans verildi.


Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Reva Balcı Akpınar'ın Hemşirelik andını okuması ve müzik dinletisi ile program sona erdi.
Etkinlikler kapsamında 13 Mayıs Salı günü'de saat 10. 30'da Atatürk Üniversitesi Kampusu Fidan Dikim Alanı'nda Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi adına "Hemşirelik Hatıra Ormanı" Ağaç Dikme Töreni yapılacak. 14 Mayıs Çarşamba günü saat 14.00'te Artvin Sağlık Yüksek Okulu'nda Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Sökmen "Hemşirelik ve Mesleki Örgütlenme" konulu bir konferans verecek. 15 Mayıs Perşembe günü ise Hemşirelik Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sebahat Gözüm ve aynı kurumdan Yrd. Doç. Dr. Reva Balcı Akpınar TRT Erzurum Radyosu'nda "Hemşirelikte yaşanan gelişmelerle ilgili söyleşide bulunacak. Hemşireler günü sebebiyle 13-18 Mayıs tarihleri arasında 17.00-20.00 saatlerinde Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu ve Erzurum Sağlık Yüksek Okulu Öğrencileri, Galeria Alışveriş Merkezi'nde "Toplumun kan basıncı taraması" çalışmasını yapacak.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 16:44:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?