28
Mayıs
2024
Salı
ARTVİN

HES ruhsatları 'pes' dedirtti

Artvin'de düzenlenen 'Su Forumu'nda Sulama Tesisleri yetkilisi, 'İşletmeci, elinde su anlaşmasıyla kapıma dayanıyor. Sulama kanallarının bulunduğu yeri bile hidroelektrik santralı (HES) inşa edilmesi için satmışlar' dedi

Su sorunlarına çözüm bulmak amacıyla, küresel işbirliği çerçevesinde beşincisi İstanbul'da düzenlenecek olan Dünya Su Forumu'nun bölgesel bazda ön hazırlığı Artvin'de yapıldı. 2030 yılında Türkiye'nin su fakiri bir ülke olabileceğine dikkat çekilen konferansta, yatırım politikasında insan ve çevre unsurunun öne çıkarılması zorunluluğu anlatıldı. Devletin su ve enerji politikasındaki yanlışlarının altı çizildi.

İkisi işletmeye açılmış toplam yedi baraj projesiyle 20 binin üzerinde insanın göçe zorlandığı, 100 ayrı nehir tipi hidroelektrik santral (HES) projesi nedeniyle halkı derelerde nöbet tutan Artvin'de düzenlenen konferansın konusu, "su ve enerji"ydi.

60'ı profesör olmak üzere yurt genelinde yüzün üzerinde öğretim görevlisinin katıldığı konferansa, başta DSİ yetkilileri olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından gelen su ve enerji uzmanları ilgi gösterdi. Vatandaşlar da sorularına yanıt bulmak amacıyla konferansı izledi.

Sunumların ardından çalıştay notlarının değerlendirildiği bir toplantıda, eskinin Köy İşleri, şimdinin Sulama Tesisleri yetkilisinin yanıtlanamayan sorusu şöyleydi:

'Bize sorulmadı'
"İşletmeci, elinde su anlaşmasıyla kapıma dayanıyor. Vatandaşın arazisini sulamak için açılan kanalların bulunduğu yeri bile HES inşa edilmesi için satmışlar ama burada kanal var mı diye kimse bize sormadı. Bir yanda elinde su anlaşması olan işletme, diğer yanda tarlasını sulamak zorunda olan köylü ve de kanal için yapılmış onca yatırım. Şimdi ben kimin tarafını tutacağım?"

DSİ Artvin Bölge Müdürü Sezai Sucu'nun ev sahipliği yaptığı konferansın en renkli kısmı, doğal güzelliklerin izlendiği gezilerdi. Doğal güzelliklere hayran kalan ÇED Genel Müdürü Fevzi İşbilir bile, bölgedeki gezinin ardından, yaptığı gündem dışı konuşmasında, dereler üzerinde yapılması planlanan birden fazla HES inşaatı nedeniyle vatandaşın gösterdiği tepkiyi Ankara'ya götüreceğini vurguladı.

Konferansta Mart 2009'da İstanbul'da düzenlenecek olan Dünya Su Forumu'nda, tartışılması için altı çizilen bazı konular şunlar oldu: "Projelerin insan yaşamı ve sosyal hayat üzerindeki olası etkileri dikkate alınmalı. Barajların yapılacağı bölgede öncelikle havza imar planı yapılmalı. HES'lerde su kullanım hakkını kimin koruyacağı netleştirilmeli."

Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 14:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?