28
Mayıs
2024
Salı
ARTVİN

Kayıt dışı mercek altında

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi kapsamında Artvin’de, “Artvin İli Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Koordinatörlüğü” oluşturuldu. 

“Artvin İli Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Koordinatörlüğü” Artvin Vali Yardımcısı Muzaffer Başıbüyük başkanlığında; Bağ-Kur İl Müdürü Mehmet Başaran, Sosyal Sigortalar Kurumu Sigorta İl Müdür Vekili Ali Özdemir, Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Karadeniz, İl Defterdarı Bayram Yıldız ile Artvin Milli Eğitim Müdürlüğü, Artvin Emniyet Müdürlüğü ve Artvin İl Jandarma Komutanlığı temsilcilerinden oluştu. 

Bağ-Kur İl Müdürü Mehmet Başaran, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, projeyle, kayıt dışı istihdama, yabancı kaçak işçi istihdamına ve çocuk işçiliğine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını ifade etti. Başaran, açıklamasında şu bilgileri verdi:“Projenin hedef kitlesi işçiler, işverenler, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sanayi siteleri ile diğer iş yerleridir. Oluşturduğumuz koordinatörlük 6 ay süreyle toplantılar, ve denetimler yaparak yasal olarak kayıtlı çalışmanın gerekliliğinin yanı sıra, işçi ve iş verenlerin sigortalı olarak çalışmalarının getireceği yararları, sigortasız çalışmanın ve çalıştırmanın yaratacağı sorumlulukları anlatacaktır. Ayrıca oluşturduğumuz koordinatörlük bünyesindeki denetim görevlileri, Artvin ve ilçelerinde kayıt dışı çalışanlar ile yabancı kaçak işçi ve çocuk işçiliğin önlenmesi amacıyla denetimler yapacaktır. “ 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yapmış olduğu istatistiki araştırmalar hakkında da bilgi veren Başaran açıklamasında şunlara yer verdi;” Araştırmada, 2006 Hane Halkı İş Gücü anketleri sonucuna göre, SSK’nda 3 milyon 861 bin kişi, Bağ-Kur’da 3 milyon 757 bin kişi ve ücretsiz aile işçisi sayılan 3 milyon 37 bin kişi olmak üzere toplam 10 milyon 655 bin kişinin kayıt dışı çalıştıkları belirtilerek bu kişilerin kayıt altına alınması, yani sisteme dahil edilmesi halinde (sağlık giderleri düşüldükten sonra) yılda, SSK’ndan elde edilecek net gelir 4 milyon 784 bin 7 milyon YTL, Bağ-Kur’da elde edilecek net gelir 4 milyon 818 bin YTL olmak üzere toplam 9 milyon 602 bin 7 YTL olduğu anlaşılmaktadır.”
iha
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 11:26:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?