27
Mayıs
2024
Pazertesi
ARTVİN

Kemençeli 'domuz' nöbeti

Artvin ve ilçelerinde çiftçiler, önemli gelir kaynaklarının başında gelen fındık, çay ve mısır bahçelerinde ürünlerini yabani hayvanların saldırısından korumak için çeşitli tedbirler geliştiriyor.

Tarlalarındaki ürünlere zarar gelmesini önlemek için ilginç yöntemlere başvuran köylüler, daha önce ellerinde sopa ve av tüfeklerle, ıslık çalıp tenekelere vurarak gece sabaha kadar nöbet tutmak suretiyle domuz ve ayılardan korumaya çalışıyor. Bazı ürün sahipleri gece geç saatlere, bazen de sabaha kadar kemençe çalarak hem kendileri eğleniyor, hem de çıkan müzik sesinden etkilenen hayvanlar ekili alanlara yaklaşmıyor.

Artvin'in Borçka İlçesi'nden Ruhi, İkram, Halit Güneş, Siyadet Büyük ve Mehmet Karabulut, ayı ve domuzların fındık dallarını yerle bir ederek zarar verdiğini belirtti. Ürünlerine zarar veren yaban hayvanlarını yasak olduğu için vuramadıklarını da dile getiren köylüler, "Vursak bile elimizde olan ürünümüz, cezasını karşılamıyor. Biz de bu defa kemence çalarak hem eğleniyor, hem de bu hayvanların yaklaşmalarını önlüyoruz" dedi.

Bu arada 95 yaşındaki Nuriye Güneş Nine de bazen eline aldığı av tüfeğiyle kendi isteğiyle zaman zaman nöbet tutarak, hayvanlara adeta meydan okuyor.  

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2005 Perşembe 13:17:02
Güncelleme :22 Temmuz 2005 Cuma 19:30:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?