28
Mayıs
2024
Salı
ARTVİN

Oğuz Satıcı'dan açıklama

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, siyasi partileri kapatarak, siyasilere yasak koyarak Türkiye'ye hiçbir fayda sağlanamayacağını söyledi. 

Hopa Limanı'ndaki bir hangarda düzenlenen törende ihracat rakamlarını açıklayan Satıcı, siyasi mecrada yaşanan sorunların Türkiye'yi hukuk devleti anlayışından uzaklaştırdığını belirtti. Türkiye'nin hedefinin kuru kuruya bir ülke zenginliği artışı değil, Atatürk'ün de çok önemli bir şekilde ortaya koyduğu üzere çağdaş medeniyeti yakalamak olduğunun altını çizen Oğuz Satıcı, "Yani Türkiye kalkınmanın, gelişmişliğin peşindedir. Dolayısıyla Türkiye demokratik ve zengin bir ülke olmak zorundadır. Şimdi neredeyiz ve nereye gidiyoruz. Açıkça söylemeyi görev biliyoruz ki son dönemlerdeki gelişmeleri demokrasi adına kaygıyla izliyoruz. Siyasi mecrada yaşanan sorunlar çözüme doğru gitmek yerine, her geçen gün yenileri eklenerek artıyor. Tüm bu gelişmelere dünyada yaşanan finansal krizde eklendiğinde nasıl bir açmaz içerisinde olduğumuz net bir şekilde ortaya çıkıyor. Çok uzun süredir cari açık tehlikesinin Türkiye'nin üzerinde nasıl Demokles'in kılıcı gibi sallandığını anlıyoruz. Şimdi görüyoruz ki dünyada yaşanan fırtına, Türkiye'nin siyasi çekişmeleri ile birleşerek ekonomimizi son derece büyük bir sarsıntının eşiğine getirmiştir. Bütün bu gelişmeler, Türkiye'yi, tüm kurumları ve kurallarıyla eksiksiz işlemesi gereken hukuk devleti anlayışından uzaklaştırıyor. Ne yazık ki içeride ve dışarıda yönünü kaybetmiş bir Türkiye algısı oluşturuyor. Bunun faturası hiç şüphesiz sadece siyasete değil, ekonomiye de çıkıyor. Yani hepimize çıkıyor. Siyasi partileri kapatarak, kişilere siyasi yasak getirerek Türkiye'ye hiçbir fayda sağlanamadı. Tecrübelerle sabittir" dedi. 

"Toplumun tüm kesimleri demokrasi adına ileri adımlar atarak çözümü demokratik reflekslerle demokrasinin kendisinde bulmalıdır" diyen Satıcı, "Diğer tarafta iç gündeme böylesine büyük bir oluşu, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde olduğunu hepimize unutturuyor. Uzun bir süredir Brüksel'den gelen tek mesaj 'süreç her şeye rağmen işliyor' mesajı, bunun anlamı ilk bakışta 'olumlu' gibi görünse de aslında değildir. Bunun gerçek anlamı 'işler iyi gitmiyor, ama her şeye rağmen ilişkiler kopmadı'dır. Peki biz 50 yıllık çabalarımız sonunda geldiğimiz 'katılım müzakerelerini yürüten' ülke konumundan, 'ilişkileri kopmamış ülke' konumuna gelmekle tatmin olacak mıyız? Bizimle aynı tarihte müzakerelere başlamış olan Hırvatistan 16 başlıkta müzakere yürütürken, biz 6 başlıkta müzakereleri açmış olduğumuz için sevinecek miyiz" şeklinde konuştu. 

Mart ayı ihracat rakamlarını da açıklayan Satıcı, 2008 yılı Mart ayı ihracat artışının yüzde 22.86 olarak gerçekleştiğini belirterek, "Mart ayı ihracatımız, geçen yılın Mart ayına göre yüzde 22.86 artış kaydederek 10 milyar 950 milyon dolara yükseldi. 2008 yılının ilk 3 ayındaki ihracat yüzde 36.16 artışla 31 milyar 413 milyon dolara ulaştı, geriye dönük 12 aylık ihracat ise yüzde 26.59 artışla 114 milyar doları geride bıraktı" diye konuştu. 

İhracat rakamlarının sektörlere göre dağılımı ise şöyle gerçekleşti:
"İhracatta 2 milyar 530 milyon dolar ile taşıt araçları ve yan sanayi ilk sırayı alırken, bunu 1 milyar 389 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 354 milyon dolar ile de demir çelik sektörleri izlemiştir. Mart ayında toplam ihracat içerisinde yüzde 9,20'lik bir paya sahip olan tarım ve hayvancılık grubu sektörleri, geçen yıla göre yüzde 10.43 artış kaydetti. Mart ayında tarım ve hayvancılık sektörlerinde en fazla artış yüzde 44.65 ile kuru meyve ve mamulleri, yüzde 23.23 ile ağaç mamulleri ve orman ürünleri, yüzde 21.02 ile canlı hayvan su ürünleri ve mamulleri sektörlerinde gerçekleşti. Mart ayında ülke ihracatının yüzde 88.78'ini gerçekleştiren sanayi sektöründe aylık ihracat yüzde 24.59 artış ile 9 milyar 722 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bu alandaki 3 aylık ihracat da 27,5 milyar doları, son 12 aylık ihracat ise 99,4 milyar doları geride bıraktı. Mart ayında sanayide en büyük ihracat artışı yüzde 44.56 ile demir çelik sektöründe kaydedildi. Bunu, taşıt araçları ve yan
sanayii sektörünün yüzde 38.86, çimento ve toprak ürünleri yüzde 35.57 ile takip etti. Madencilik ürünleri sektörünün ihracatı ise Mart ayında yüzde 11.78'lik artış ile 220.2 milyon dolara çıkarken, sektör 2008 yılının ilk 3 ayında 687.6 milyon, son 12 ayda ise 2 milyar 905 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi." 

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, daha sonra Artvin'de vergi sıralamasında dereceye giren iş adamlarına plaket verdi. Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu'ya da bir başarı plaketi takdim eden Satıcı, "Bu plaketler 2010 yılına kadar geçerlidir. Ona göre çalışmalısınız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 09:58:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?