19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

Ölümle burun buruna!

Artvin’de yolları baraj sularının altında kalan Zeytincik köyü çocukları eğitimlerini sürdürmek için tehlikelerle dolu yolda okula gidip geliyor

Milliyet'in haberine göre, yolları baraj suları altında kalmış Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Zeytincik köyünü uzaktan görünce bir şarkı dolanıyor dilimize, “Orada bir köy var uzakta...” Şarkının aklımıza düşmesinin sebebi o köye gidilecek bir yol olmaması... Köyün Deriner Barajı nedeniyle sular altında kalacak bölümü kamulaştırılırken baraj suları altında kalmayacak olan bölümü için kamulaştırmaya gidilmemiş. Ama köyü anayola bağlayan köprünün sular altında kalmasıyla köy adeta yarımadaya dönüşmüş. Dünyayla bağlantısı kesilen köydeki en büyük zorluğu ise okul çağındaki 4 kardeş Merve, Melike, Fikriye ve Alper yaşıyor.

Kepçeyle taşındılar

Reyhan ve Osman Yıldırım çiftinin 4 çocuğunun baraj yapımıyla başlayan ve bu hafta başında ‘şimdilik’ sona eren çilesinin serüveni de ilginç. Köyün yarısı ile köprü de yavaş yavaş sular altında kalmaya başlayınca Reyhan ve Osman Yıldırım çiftinin çocukları Merve (14), Melike (13), Fikriye (12) ve Alper (10) yol inşaatında çalışan kepçeyle köprüye ‘taşınıp’ oradan da servisleriyle okula gidiyor. Fakat ertesi gün bu defa köprünün tamamı sular altında kalıyor.

Köyün anayolla bağlantısı kesildiği için 4 kardeş iki gün okula gidemiyor. Ailenin talepleriyle Milli Eğitim Müdürlüğü devreye giriyor ve çocukların 15 dakikalık okul yolunu 3 saate çıkaran dağ yolundan gidip gelmeleri için bir araç tahsis ediyor. Ancak 2 hafta sonra yetkililer aileye, ‘Okullarını değiştirip, çocukları da yurda yerleştirelim’ teklifinde bulunuyor. Uyum sorunu nedeniyle aile bu teklifi kabul etmeyince 4 kardeşin tehlikeli okul yolculuğu başlıyor.

Ölümle dans ediliyor

Sarp kayalık yokuşlar, inşaat nedeniyle sürekli dağdan dökülen taşların arasından her gün okula gidip gelebilmek için yarım saat yürüyen 4 kardeşin adeta ölümle dans ediyor. Merve inşaat mühendisi, Melike doktor, Fikriye avukat, Alper ise futbolcu olmak istiyor. Karşılaştıkları zorluklar hayallerini baltalayamamış. Okumaya kararlı olduklarını şu sözlerinden anlıyoruz: “Seneye eğer bu yol hala bitmezse, evimizden ayrılıp Artvin merkezdeki yakınlarımızın yanında kalıp başka okullara gideceğiz.”

...
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2013 Perşembe 15:16:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?