27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Bayramda evsiz kaldılar

Artvin-Arhavi Fındıklı arasındaki yol yapımı nedeniyle alınan harfiyat ve patlatılan dinamitler, Güngören köyünde heyelana neden oldu.

Dün geceyarısında meydana gelen heyelanda, iki ev çökerken, 10 ev de tahliye edildi. Heyelanda mahalle mezarlığı da yerle bir oldu. Bayrama evsiz giren vatandaşlar, yıkılan evlerinin önünde ağıtlar yakarken, köy sakinleri, yetkililere yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını ileri sürdü.

Heyelana uğrayan köyde inceleme yapan Arhavi Belediye Başkanı Musa Ulutaş ve Artvin Barosu Başkanı İzzet Varan, ilgisiz kalan yetkilileri eleştirirken, köyde insanlık dramının yaşandığını söylediler.

Heyelanda evi yıkılan Ayşe Arslan (60) yıkılan evinin önünde ağıtlar yaktı. Bayrama evsiz giren iki ailenin feryadı yürek dağladı.

Samsun-Sarp Karadeniz Oto Yolu çalışmaları için kum ve taş almak amacıyla müteahhit firma tarafından Göngören köyü yakınlarında galeri açıldı. Açılan galeri de Ekim ayının başında kullanılmaya başlanan dinamit sonucunda Güngören köyünde heyelanlar yaşanmaya başladı. Köyün hemen altında alınmaya başlanan kumun ve atılan dinamitin köyde heyelana sebep olabileceğini yetkililere defalarca bildirdiklerini söyleyen köy halkı, yetkililerin duyarsız kaldığını ileri sürdüler.

Heyelanda evi yıkılan Ayşe Arslan, heyelanda canını zor kurtardığını belirtirken, eşiyle birlikte avuçlarıyla kum ve çakıl taşıyarak çocukları için 3 katlı ev kurduklarını, ancak bu evi de yol inşaatında bilinçsizce yapılan çalışmalar sonucunda kaybettiğini anlattı. Gözyaşlarını tutamayan yaşlı kadın, heyelan karşısında duyarsız kalan yetkililere tepki gösterdi.
Bayramda evsiz kalan yaşlı kadın, "Canımı bile zor kurtardım. Şimdi ne yapacağım, bilmiyorum. Ben ve çocuklarım ev sahibi iken kiracı olduk. Eşyalarım heyelanda parçalandı. Devletimizden hiçbir yetkili gelip derdimizi bile sormadı. Bu yaşta çaresiz kaldım. Eşim toprak oldu ama biz onu mezarında dahi rahat bırakmadık. Heyelan sonucunda mezarlık da yerle bir oldu" diye konuştu.

Heyelanın yol çalışmalarında kullanılan dinamit ve kum ocağından dolayı olduğunu iddia eden Artvin Baro Başkanı İzzet Varan, "Devlet yetkilileri heyelanın doğal afet olduğunu söylüyorlar. Bu heyelan doğal afet değil, yol çalışması sonucu oluşan bir afettir. Kamu görevlilerinin asli görevi yol inşaatında çalışan müteahhit firmaları korumak değil, zarar gören köylüleri korumaktır" diyerek sert tepki gösterdi.

Köyde incelemede bulunan Arhavi Belediye Başkanı Musa Ulutaş ise otoyol çalışmalarında sürekli olarak uyarıların dikkate alınmadığını ve sonucun büyük bir trajediye dönüştüğünü söyledi.

Belediye imkanlarıyla heyelandan zarar gören ailelere destek olmaya çalıştıklarını ifade eden Ulutaş, "Ancak asıl destek vermesi gereken kişiler ortada yok. Köylüler sahipsiz kaldı. Çok erken zamanda önlem alınmaz ise köydeki tüm evler boşaltılmak zorunda kalacaktır" şeklinde konuştu.

Meydana gelen heyelandan sonra evlerini boşaltmak zorunda kalan köylüler, kanuni haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirterek, devletin köylerini istimlak ederek zararlarını tazmin etmelerini istedi.

.
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2005 Perşembe 11:21:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?