19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Hayal kurmayı öğretmek istiyorum'

Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, görev süresi içerisinde Artvinliler'e hayal kurmayı öğretmek istediğini söyledi. 

Makamında düzenlediği toplantıda konuşan Vali Cengiz Aydoğdu, devletin Artvin'e yapacağının fazlasını yaptığını ifade ederek, artık görevin Artvinliler'e düştüğünü söyledi. Devletin destek verebileceğini, vizyon verebileceğini belirten Aydoğdu, "Devlet bunun da ötesini de geçmiş. 20 yıl önce deniliyordu ki devlet geliştirir, devlet yapar. Öyle inanılıyordu. Ama gördük ki devletin yaptıkları bir noktaya kadar getiriyor. Ondan ötesinde eğer orada yaşayan insanlarda bir gayret uyanmamışsa kendiliğinden devletin yaptıkları neticede yanlış yatırım, atıl yatırım olarak kalıyor. Artık günümüzde çağdaş devletin fonksiyonu, yapılabilir kılmaktır. Bu çok önemli. Yolu açmak, taşları döşemek, yapılabilir kılmak. Şunlar yapılabilir diye göstermektir. Onun ötesinde vatandaş yapacak vatandaş edecek. Bu manada baktığımızda Artvin, devletten alacağının bence fazlasını almıştır, Artvinliler tarafından terkedilmiş bir ildir. Yani Artvin'i devlet gözbebeği gibi korumuş, pek çok da yatırım yapmış fakat Artvinliler Artvin'i terk etmiş. Bunu derken ülkemizin yaşadığı ekonomik macerayı da dikkate aldığımızda belki normali de buymuş. Yani bu coğrafyada, Sarp Kapısı veya Muratlı Kapısı büyük ticari kapılar olsaydı Artvin farklı gelişmiş olacaktı" dedi. 

Artvin için kendisine biçtiği misyonun hayal kurmayı öğretmek olduğunu kaydeden Vali Aydoğdu, "Ben bu şehre hayal kurmayı öğretebilirsem kendimi başarılı olmuş bir vali sayarım. Yani 20 yıl sonrası Artvin'in nasıl olacağını düşünüp ona göre yanlış yapmayalım. Artvin'in bence hiç acelesi yok. Korkulacak ve telaş edilecekte bir şeyi yok. Artvin korkacağı kadar korkmuş. Artvin, Türkiye'nin en yoğun göçünü yaşamış. Artvin'in bu yıllarda 1950'li yılların nüfusunu yaşıyor. Şuanda nüfusumuz yaklaşık 170 bin ila 180 bin arasındadır. 1970-1980'li yıllarda ise 400 bine yaklaşmış. 1980'lı yılların sonunda düşüş başlamış. 90'lı yıllarda hızlı bir göç. Ve bugün Artvin'in nüfusu bizim tahminimize göre 180 binlerdedir. Dolayısıyla Artvin'in telaş edilecek bir şeyi yok. Artvin şuanda elindeki kıymetleri harcamadan, yanlış adım atmadan, geç kaldık telaşına da kapılmadan, çok sağlıklı adımlar atmalı. Bizim Gürcistan ile olan sınır noktalarımız Karadeniz'in en canlı ve en önemli ticaret noktaları olacak. Bu işin pastasını da Artvin toplamalı. Kuzey Karadeniz'de üç tane önemli liman var. Batum-Trabzon-Hopa. Biz bunların önemini bileceğiz. Yani hayal kurmak dedim ya! hayal kurarken hareket noktalarımızı iyi tespit edeceğiz. Hopa Limanını Türkiye, Azerbaycan, İran ve Gürcistan pazarı ile irtibatını iyi sağlayacağız. Bunu anlamı nedir? Hopa Tünelidir. Bu tünelin bu sene veya önümüzdeki sene mutlaka yapımına başlanmalı. Onun için uğraşıyoruz. Bu sene yapımına başlansın. 5 trilyon olsun 10 trilyon olsun yatırım programına konulmalı. Bunun için İstanbul'daki toplantıda da bunu söyledim. Anladım ki, iş adamlarımızdan doğrudan para çıkmayacak. Onların en kolay yapacağı şeyi istedim. Yapmaktan zevk alacakları şeyi istedim. Artvin için lobi yapmalarını istedim. Ankara'da, İstanbul'da hükümet nezdinde ve işadamları nezdinde, Artvin'e şunu yapalım bunu yapalım diye lobi yapın, diye dedim. Bunu da çok kolay yaparlar ve dışarıdaki Artvinliler bu işten zevkte alırlar. Çünkü bu konuda Artvinliler kendilerini iyi yetiştirmişlerdir. Bu sene için bu lobiyi Hopa Tüneli için kullansak. Üniversite için de kullansak" diye konuştu. 

Artvin Üniversitesi içinde sağlıklı düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Vali Aydoğdu. Artvin'in turizm merkezi olması durumunda süratle betonlaşıcağını uyarısını yaptı ve bunun için "Artvin'i turizmden koruyalım" şeklinde slogan geliştirdiklerini anlattı. Artvin'in yeni bir açılım içerisinde olduğunu ve şehrin Seyitler Köyü'ne doğru kayacağını da söyleyen Vali Aydoğdu, barajların biran önce bitirilmesi ve barajlar ile ilgili çevre düzenlemeleri konusunda yanlış yapılmaması için çalıştıklarını kaydetti. 

Artvin'de görev yapan valilerin bir görevinin de Artvin'i büyük Türkiye hayalinden asla koparmamak olduğunu vurgulayan Vali Aydoğdu şunları kaydetti: "Hopa Limanını Erzurumlunun da önemseyeceği liman haline getirmeyi hedeflemeliyiz. Hopa Tüneli'nden kastım buydu. Artvin Doğu Karadeniz'in değil Türkiye'nin adı anılan ili olacaktır. Artvin daha yolun başındadır". 

Vali Cengiz Aydoğdu'nun konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, bazı vatandaşların ayılardan şikayetçi olmasıyla ne tür önlem alınacağının sorması üzerine Vali Aydoğdu şu cevabı verdi: "Boz ayıdan dolayı Türkiye'nin değil dünyanın gözünün Artvin'de olduğunu biliyorum. Artık uluslararası bir boyut kazandı ayı meselesi. Vatandaşımız haklı. Yasalar böyle. Ancak biz bakanlığa kontrollü şekilde uluslararası bir avcılık yapılmasını önerdik. Böylelikle ayı popülasyonu kontrol altına alınabilir".
iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2006 Çarşamba 18:46:59
Güncelleme :28 Eylül 2006 Perşembe 14:43:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?