19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Dördüncü kattan tarlaya gidiyorlar

Artvin'in Borçka İlçesi'nde arazi yapısı sebebiyle kayalıklara kurulan evler, bazı ilginçlikleri de beraberinde getiriyor.

Borçka ilçe merkezinin yer genişletilmesi için Belediye Başkanı Vehbi Alparslan'ın görevde bulunduğu yıllarda kayaları parçalayarak açılan arsalara konulan binalardan biri de Aksu Mahallesi'nde oturan emekli öğretmen Burhan Kırdar'a ait. Kayaların üzerine ev kuran Burhan Kırdar, 4 katlı apartmanın birinci katından girip, dördüncü katından, çatı bölümünden tarlasına gidiyor.

Binaya zeminde bulunan kattan girilirken, 4. katına da, yolla ev arasına kurulan köprüyle ulaşılıyor. Binanın 2. ve 3. katlarına ise zeminden giriliyor. Binada oturanlar evlerine ya zeminden ya da üstteki kayaya uzatılan köprüden ulaşabiliyor. Binadan tarlalara gidiş ise üst kattan yapılabiliyor.

Burhan Kırdar'ın evindeki ilginçlik sadece bunlarla kalmıyor, evin çatı katında bir de ahır bulunuyor. Hayvanları küçükken evin içerisindeki merdivenlerden ahıra sokan Burhan Kırdar, burada gelişip büyüyen hayvanları, hiç dışarı çıkarmıyor ve yemlerini ise teleferik aracılığıyla taşıyor. Ahıra sığmayan veya satılan hayvanlar ise burada kesilip parçalanarak götürülüyor.

Yaptığı ev için kendisi de şaşkınlığını gizleyemeyen Burhan Kırdar, "Evin 4. katında ben oturuyorum, son çatı katında havyanlar. Evin üstü de birinci kat oldu, altı da birinci kat. Bir anlamda üst ve alt tek girişiyle zemin kat olarak kullanıyoruz. Arazinin dik ve yamaçta bulunması sebebiyle Borçka'da ev kurmak zor. Kayaları değerlendirerek ev kuruyoruz. İşte ortaya böyle ilginç durumlar ortaya çıkıyor" dedi.

Aksu Mahallesi'ndeki evine ve kiraya verdiği evlere taşınan vatandaşların eşyalarını, kurduğu teleferik hattıyla taşıyan emekli öğretmen Burhan Kırdar, "Kayalıklarda kuracağım ev için önce teleferik hattı kurdum. Daha sonra evin inşaat malzemelerini ve eşyalarını teleferikle taşıdım. Şimdi kiracıların eşyalarını da taşıyorum. Burada ev kurarken bana gülüyorlardı ama o gülen kişiler benim komşum oldu. Teleferik sitemini kurduk ve çok başarılı olduk. Teleferik sistemi üzerinde oturarak, çevredeki fındık bahçelerine zarar verebilecek yabanileri de havadan kontrol ediyorum" diye konuştu.

Mahallede oturan kiracılar da teleferikle eşyalarını kayalardan ve derenin üstünden süzülerek geçirdiklerini belirterek, "Bu sistemi ilk kez gördük. Ben 1999 yılında bu mahallede oturmak istedim ve evimin eşyaları yine bu hatla taşındı. Tayinim çıktı gidiyorum, yine bu hat ile eşyaları taşıyoruz. Ama oldukça şaşırtıcı ve zevkli" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 23:20:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?