19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Karadeniz insanının zekası

Artvin'in Borçka İlçesi'ne bağı Camili Köyü'nde insan ve hayvan gücünü rafa kaldıran köylüler, teleferik hattıyla tarla sürmeye başladı. 

Yeni buluşuyla ilk önce kendi tarlasını kurduğu teleferik sistemiyle süren ve havadan tohum eken Celil Özgöz, "Traktör alamıyoruz, öküz de beslemek çok pahalıya mal oluyor. Biz de düşündük buna bir çözüm getirelim diye. Aklıma bu fikir geldi ve uygulamaya koyduk. Çok başarılı olduk. Tarlayı insan gücü ve öküze gerek kalmadan sürüyor, havadan ekiyoruz. Hem de eşyalarımızı bununla taşıyoruz" dedi. 

Teleferikten bir halatın yerde sabana bağlandığını ve halatın diğer ucunun da teleferiğe bağlı olduğunu bildiren köylüler, "Motoru çalıştırıp teleferiği çekerek, tarlanın bir o başına bir diğer başına gidiyoruz. Daha sonra hava hattına binerek tohumu havadan serperek ekinimizi ekiyoruz. Artık traktör, öküz derdi bitti. Bu teknolojiye en çok sevinen ise ev hanımları oldu. Çünkü artık fazlalık hayvan bakma ve ekin ekmek için tarlada gün etme gibi dertleri daha ismi bile konulmayan buluş sayesinde tarihe gömdük" diye konuştu. 
.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2006 Pazartesi 10:42:41
Güncelleme :15 Mayıs 2006 Pazartesi 10:49:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?