28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Orman haftası etkinlikleri

Orman Haftası etkinlikleri kapsamında Artvin Baraj yolu ve göletin çevresine 3 bin fidan dikildi.

Artvin Varyant Yol Ağaçlandırma Sahası'nda yapılan törende konuşan Orman Bölge Müdürü Mustafa Meydan, hızlı nüfus artışı, çevre kirliliği ve küresel ısınma gibi etkenlerin, ormanların hızla yok olmasına, toprak erozyonuyla tarım alanları ve su kaynaklarının hızla azalmasına sebep olduğunu söyledi. Dünya nüfusunun bugün 6.1 milyar iken 2050 yılında 9 ile 11 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini kaydeden Meydan, "Bu da bizi bekleyen sorunların ne boyutlara ulaşacağını açıkça göstermektedir. Nüfusun artmasıyla ve doğanın bilinçsiz kullanımıyla, orman alanları tahribi de artmış; M.Ö. 10000 yılında Anadolu'nun yüzde 72'si ormanlarla kaplıyken, günümüzde bu oran yüzde 27'ye düşmüştür. Yapılan araştırmalar ormansız alandan erozyonla taşınan toprak miktarının, ormanla kaplı alandan taşınan toprak miktarının 375 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Ülkemizde erozyonla kaybedilen toprak miktarı, 3 kıta ile boy ölçüşecek duruma gelmiştir. Bu da orman varlığının, ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" dedi.

Tüm bu çevre sorunlarını kontrol altına alabilmenin tek yolunun orman alanlarının korunması ve arttırılmasına bağlı olduğunu işaret eden Mustafa Meydan, şöyle devam etti:
"Bir ülkenin zenginliği ve gelişmişliği o ülkenin ormanlarıyla ölçülür. Ülkemizin yüzde 27'si ormanlarla kaplı olmasına rağmen bu ormanların yüzde 56'sı verimsizdir. Bu nedenle ormanların korunmasında ve arttırılmasında hepimize düşen görev büyüktür. Orman varlığımızı arttırırken, aynı zamanda verimli hale getirmek için gerekli tedbirleri de almak zorundayız."

Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün ise, çevreye karşı duyarlı davranılmadığını hatırlatarak, eğitime önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Artvin'in orman zenginliğinin Allah'ın bir lütfu olduğunu ifade eden Özgün, "Çevre ve orman sevgisi önce ailede sonra okulda başlar. Çocuklarımızı çevreye ve doğaya zarar vermememe konusunda eğitmeliyiz" diye konuştu.
Gazi İlköğretim Okulu öğrencilerinin folklor gösterisinin ardından, Vali Cengiz Aydoğdu ile birlikte, daire amirleri ve öğrenciler tarafından Varyant Yol Ağaçlandırma Sahası'na 3 bin adet çam ve akasya fidanı dikildi. Fidan dikimi sonrası etkinliğe katılan orman muhafaza memurları horon tepti.

Öte yandan Orman Fakültesi öğrencileri kazmayla yeniden kuyu açarak ellerindeki fidanları toprakla buluşturdu.

.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2006 Perşembe 17:27:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet Emin MERCAN IP: 88.226.32.xxx Tarih : 27.03.2006 23:09:23
Zor koşullarda Artvin'de çalışan meslektaşlarımın Orman Haftasını tebrik ediyor,başarılarının devamını diliyorum.