20
Mayıs
2024
Pazertesi
MURGUL - ARTVİN

Tarım sorunları toplantısı

Artvin'in Borçka ilçesindeki tarım üreticilerine organik tarımcılık konulu panelde,üreticilerin emeklerinin karşılığının alamadıklarını dikkat çekerek İsmail Höşgör isimli bir üretici göz yaşlarını içine akıtarak emeklerinin karşılığını ve fındık paralarını alamadıklarını dile getirdi.

17 Nisan 2007


Borçka Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda yapılan toplantıya Vali Cengiz Aydoğdu, Tarım İl Müdürü Mustafa Duman,Borçka Kaymakamı Hüseyin Gökdemir,Belediye Başkanı Oral Küçük, İlçe Tarım Müdürü Yüksel Çil, Ziraat Odası Başkanı Osman Tonyalı,Halk Eğitimi Müdürü Yusuf Bülbül ile muhtarlar ve üreticiler katıldı.


Toplantıda il ve ilçe tarım müdürlüğü tarafından hazırlanan sunumda organik tarımcılığı ve bölgedeki fındık arazilerinin tarıma daha da elverişli hale getirmek için bir dizi bilgiler sunuldu. Toplantıda Artvin ve ilçelerinde 128 bin 359 dekar alanda fındık üretim alanı ve 7 bin 394 ton fındık üretimi ile Türkiye fındık üretiminde yüzde 1 gibi bir paya sahip olduğu kaydedildi. Fındığın Borçka, Arhavi, Hopa, ve Murgul ilçelerinde yapıldığı ifade edilen sunumda 2006 yılında gerçekleşen fındık üretim değerinin 30 milyon ytl olduğu, organik fındık tarımı kapsamında Borçka'da 145 üreticimiz 6 bin 96 dekar alanda 277 ton organik fındık üretimi gerçekleştirdiği vurgulandı.


Üreticilerin de söz aldığı toplantıda fındıktaki pazarlama ve ürün kaybı sorunu dile getirildi.


Toplantıda konuşan Vali Cengiz Aydoğdu, dikim alanlarının gözden geçirilmesi istedi. Aydoğdu, Sarp Sınır kapısından dikkat çekecek şekilde kaçak bal girdiğinin anlatıldığı kaydederek, bunun kontrolünü daha da artırılacağını, çiftçi eğitim çalışmalarına da ağırlık verileceğini ifade etti. Vali Aydoğdu, organik tarıma da önem verilmesini istedi. Toplantıda konuşan İsmail Hoşgör isimli üretici de Fiskobirliğe satılan ürün bedellerinin henüz alınamadığını ifade ederek “Ben 50 yıllık fındık üreticisiyim, ama artık fındık üretmenin bir anlamı yok Aksine fındık üretenler cezalandırılıyor. 2004 yılında don olayından 2005 yılında Fıskobirlik'e kaptırdığımız ürün ve alamadığımız emek karşılığı ile cezalandırıldık.Ben organik tarımcılığı bende biliyorum en azından ama bu durumda bizi bahçeye varmak bile istemiyoruz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2008 Salı 14:58:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?