19
Mayıs
2024
Pazar
KURUCAŞİLE - BARTIN

CHP Lideri Baykal Bartın'da

"Önümüze getirilen 4 maddeden 3’üyle ilgili olarak uyarılar yaptık. Arzu ettiği değişiklikleri değil, şu anki Türk Ceza Kanunu’ndaki maddeleri esas alan bir yaklaşıma gelmelerini sağladık. Zina olarak AKP’nin bir özel arayış içinde olduğu anlaşılıyor" şeklinde konuşan Baykal, "Bizim bu konuyla ilgili olarak AKP ile işbirliği içine girmemiz söz konusu değildir.

AKP’nin önerdiği model aile kurumunu sahiplenip destekleyecek nitelikte değildir. İdare etme anlayışındalar. Buna destek olamayız" dedi. Türkiye’nin cari açığının 10 milyar doların üzerinde açıklanmasını da değerlendiren ve durumu bir ithalat patlaması olarak yorumlayan Baykal, "Bu açık olduğu sürece faizler düşmez. Yüzde 15 reel faizi olan bir ülke bu yükü taşıyamaz. Bu durum dünyayı da kaygılandırıyor. Gelip geçici sermaye ve desteklerle geçirtiliyor. Olayın kalıcı bir şekilde çözüme kavuşması söz konusu değildir" diye konuştu.

Kurucaşile Belediye Başkanı Hüseyin Sevim’i ziyaret eden Deniz Baykal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye’nin cari açığının 10 milyar doların üzerinde açıklanmasını değerlendiren Baykal, cari açığın büyümesini ithalat patlamasına bağladı. Türkiye’nin ekonomik politikada kaygılı olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Baykal, "Ekonomimiz dikkatle izlendiği zaman kaygı verici bir tablo ortaya çıkıyor.

Türkiye’de büyük bir ithalat patlaması oluştu. Buna bağlı olarak Türkiye’nin dış açığının, ekonomik ilişkilerinin sonucunda ortaya çıkan dış açık, Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) dikkate alındığında tehlike noktasına doğru yaklaşmakta. GSMH’nin yüzde 5’e yaklaşan açık durumun sürdürmesi çok zordur. Türkiye içerde açık vermemek için olağanüstü sert tedbirler almıştır. Çok ağır vergi uygulaması yapmıştır. Yatırımları kısmıştır. Kamu hizmetlerini askıya almıştır.

Ülkenin kalkınması için harcama yapamaz hale gelmiştir. Devlet bütçesi kurumuştur. Vatandaşın elinde avucunda ne varsa onu almaya yönelik bir vergi politikası uygulamaya başlamıştır. Bunu böyle devam ettirmek mümkün değildir. Bu açığın altında da ithalat patlaması yatıyor. Türkiye gözünü dışarıya dikmiştir. İhtiyaçların tümü dışarıdan karşılanır hale gelmiştir. Tarım, otomobil ve lüks tüketim ürünleri ithal edilmeye başlamıştır. Türkiye ihracatı çok artıyor diye sevindiğimiz ortamda bile olağanüstü büyük açık vermeye yol açan bir ithalata mahkum bırakılmıştır.

Bu açık büyüyor ve borçla kapanır. Borç beraberinde faiz getirir. Türkiye’deki bu açık reel faizlerin bir türlü düşürülememesinin temel nedenidir. Bu açık olduğu sürece faizler düşmez. Yüzde 15 reel faizi olan bir ülke bu yükü taşıyamaz. Bu durum dünyayı da kaygılandırıyor. Gelip geçici sermaye ve desteklerle geçirtiliyor. Olayın kalıcı bir şekilde çözüme kavuşması söz konusu değildir" diye konuştu.

İşsizliğin en temel sorun olduğunu ifade eden Baykal, "Gençlerimiz iş bulamaz haldedir. İşini kaybedecek durumda olanlar var. Ekonomik zorlukların toplumsal tabana yayılması çok ciddi bir sorun haline gelmiştir. Ülke cari açık veriyor. Günü birlik söylemlerle idare ediyoruz. Bir patlama olmaması için zaman zaman dış destekler sorunu çözmede yardımcı oluyor. Ama bunun da bir bedeli ve birikimi oluyor.

Maalesef Türkiye’nin son seçimlerle elde ettiği siyasi şans cesaretli adımlarla değerlendirilememiştir. Bir yıldan beri bu cari açığa dikkat diyoruz. Türk Lirası’nın aşırı değerlendirilmiş olması ve tüketici kredilerindeki patlama Türkiye’yi bir tüketim toplumu haline getirmiştir. Dünyanın gözünde Türkiye bir açık pazar olarak değerlendirilmektedir. Bunun sonuçları da Türkiye ekonomisinin sıkıntılarının artması olmuştur" şeklinde konuştu.

"ZİNA TASARISI AİLE DESTEKLİ BİR MODEL DEĞİLDİR"
Türk Ceza Kanunu’ndaki zina suçu ile ilgili yasa tasarısını da değerlendiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu yasa tasarısı ile aile yapısını destekleyici maddeler hazırlamadığını öne sürdü. Ak Parti’nin ortaklaşa geliştirilen mutabakatla gerçekleştirilen maddelerde değişiklikler yaptığını belirten Baykal, şunları söyledi:

"AK Parti Türkiye’nin toplumsal olarak geliştirdiği mutabakatı, Adalet Bakanlığı ve Yargı mensuplarının oluşturduğu çözümü, belli noktalarda değiştirmek için arayışa geçmiştir. Bu arayış toplumsal mutabakatı AKP’nin siyasal sıkıntısı doğrultusunda değiştirme arayışı olarak ortaya çıkmıştır. Önümüze getiren 4 maddeden 3’üyle ilgili olarak uyarılar yaptık. Arzu ettiği değişiklikleri değil, şu anki Türk Ceza Kanunu’ndaki maddeleri esas alan bir yaklaşıma gelmelerini sağladık.

Zina olarak AKP’nin bir özel arayış içinde olduğu anlaşılıyor. Yaygın bir şekilde tartışılıyor. Tepkiler ortaya koyulmaktadır. Demokratik bir ortamda bu tepkileri yok saymak imkansızdır. Bunu değerlendirmek lazımdır. AKP bu konuyu değerlendirerek daha dikkatli, demokratik, insanlara saygı gösteren bir anlayışın içine girmelidir. Bizim bu konuyla ilgili olarak AKP ile işbirliği içine girmemiz söz konusu değildir.

AKP’nin önerdiği model aile kurumunu sahiplenip destekleyecek nitelikte değildir. Tam tersine yanlış uygulamaları hukuki bir çerçevenin dışında tutma anlayışı egemen olmaktadır. Ciddi bir tutum içinde değillerdir. İdare etme anlayışındalar. Buna destek olamayız. Uyarılarımızı yaptık ve Parlamento’da da tepkimizi ortaya koyacağız."

Kurucaşile’deki temaslarını tamamlayan CHP Genel Başkanı CHP’li Ulus İlçe ve Kozcağız Belde Belediyelerini ziyaret ettikten sonra Bartın’dan ayrılacak.

.
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2004 Cuma 18:41:19
Güncelleme :30 Haziran 2006 Cuma 17:15:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?