2
Mayıs
2024
Perşembe
BOLU

'Bal' operasyonu

Bolu Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri Bolu Dağı’nda ve D-100 Karayolu kenarında "Bolu Köy Ürünü" adı altında satış yapan 20 tesiste yaptığı denetimlerde, üzerinde etiketi bulunmayan 60 kutu petek,140 kavanoz süzme bal ile 272 kavanoz reçele el koydu.

Yapılan denetimlerde, etiketsiz satış yapıldığı tespit edilen 60 kutu petek bal, 140 kavanoz süzme bal, 272 kavanoz reçel, 29 kilogram peynir, 25 kilogram keş ve 30 kilogram tereyağına el konuldu. Üretim izni olmasına rağmen şüphelenilen 2 ayrı marka baldan numunelerin alındığı denetimlerde ayrıca, 2 bin 106 kavanoz reçel ile 584 süzme balın üzerindeki etiket bilgilerinin uygun olmadığı belirlendi.

2 ayrı marka baldan alınan numuneler ile etiketsiz olan bal, reçel ve diğer gıdaların insan sağlığı açısından uygun olup olmadığının laboratuar analizleri sonucunda tespit edileceğini belirten Bolu Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan Göçmen, etiketsiz ürün satışı yapan tesis sahipleri hakkında 2 milyar lira ile 4 milyar lira arasında değişen para cezaları uygulanacağını söyledi.

Göçmen ayrıca, laboratuar sonuçlarına göre insan sağlığına uygun olmadığı tespit edilen balların satışını yapanlar hakkında da gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını bildirdi.

Bolu dışında üretilen balların, "Bolu Balı" ya da "Bolu Reçeli" adı altında paketleme yapılarak köy ürünü olarak satışının yayıldığını belirten Göçmen, "Bu tüketicinin kandırılması demektir. Bu durumun önüne geçilebilmesi için tüketicilerimizin köy ürünleri adı altında aldığı gıda maddelerinin etiket bilgilerinde üretim izni, içerik bilgileri, firma adı adresi ile birlikte son kullanma tarihini kontrol ederek satın almaları gerekmektedir. Çünkü bu balların içinde değişik maddeler bulunabilir. Bunlar da insan sağlığı açısından ölümle sonuçlanabilecek olaylar ortaya çıkarabilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 03:17:44
Güncelleme :22 Mart 2005 Salı 16:51:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?