2
Mayıs
2024
Perşembe
BOLU

Belediye-İş sözleşme bekliyor

Belediye-İş Sendikası Bolu Şube Başkanı Erdoğan Kefeli, sendikanın örgütlü olduğu bir çok belediyede toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlandığını, ancak Bolu Belediyesi’nde sonuca varamadıklarını söyledi.

Bolu Belediyesi ile sendika arasında 28 Ocak tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin halen sonuçlanmadığını belirten Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Erdoğan Kefeli, "Sendika olarak örgütlü olduğumuz diğer belediyelerde sözleşme görüşmeleri sonuçlandı.

Düzce, Gerede, Yığılca ve Sakarya’ya bağlı Yuvalıdere ile Kocaali Belediyeleri’nde uzlaşmaya vararak anlaşma sağladık. İmzalamış olduğumuz tüm sözleşmelerde, öncelikle çalışanlarımızın kazanılmış haklarını koruduk ve geliştirdik. Sözleşme imzaladığımız belediyelerdeki tüm belediye başkanlarımız, içinde bulundukları zor şartlara rağmen, çalışan işçilerinin mevcut kazanılmış haklarına saygı göstermiş, belediyelerin imkanlarını zorlayarak günün şartlarına göre de iyileştirme yönünde çaba sarf etmişlerdir. Bu anlamda, sözleşme imzaladığımız belediye başkanlarımıza anlayışlı tutum ve uzlaşmacı tavırları nedeniyle teşekkür ediyoruz" dedi.

Erdoğan Kefeli açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bolu Belediyesi ile 28 Ocak 2005 tarihinde başlamış olduğumuz toplu sözleşme görüşmelerinde ise tüm maddeler üzerinde iki tur görüşme yapmış olmamıza rağmen, henüz 32 madde üzerinde uzlaşma sağlayamadık. Bu maddelerin sadece 7 tanesi maaşla ilgili. Diğer maddeler ise daha çok sosyal, idari ve çalışma şartlan ile ilgili. Bolu Belediyesi sözleşme komisyonunca itiraz edilen bu maddeler, yıllardır sözleşmede olan ve diğer belediyelerimizde de mevcut maddelerdir. Bu maddeler Bolu Belediyesi’nde bu güne kadar hiç gündeme gelmedi. Bırakın gündeme gelmeyi tartışılmadı bile. Peki o zaman sormak lazım, yıllardır sözleşmede olup, hiçbir belediye başkanına sorun olmayan ve diğer belediyelerin sözleşmelerinde de aynen bulunan bu maddeler acaba Bolu Belediyesi için neden şimdi sorun teşkil ediyor? Belediyeyi yönetenlerin eğer ileriye dönük art niyetleri yoksa, bu maddeler belediye için hiçbir sorun teşkil etmez. Komisyon, sözleşmeyle ilgili öyle taleplerde bulunuyor ki, anlamakta güçlük çekiyoruz. Bazen de, sözleşmeyi tıkamak için, acaba kasıtlı olarak mı itiraz ediliyor diye de düşünmüyor değiliz. Bugüne kadar, düzenleme yapılması gereken maddeler üzerinde, gerekli düzenlemeleri yaptık. Ancak kalan maddeler üzerinde pazarlık yapılacak bir taraf görmüyoruz. Çalışma saatlerinin artırılması, kıdem tazminatlarının düşürülmesi, iş güvencesi maddelerinin kaldırılması gibi maddelerin pazarlığı olmaz. Bu maddelerin tamamı Düzce Belediyesi ile daha yeni imzaladığımız toplu iş sözleşmesinde de aynen mevcut. Bizim hiçbir zaman amacımız sözleşmeyi tıkamak, çözümsüzlük yaratmak ve işçiyi greve sürüklemek olamaz. Masada uzlaşmak için her yolu deneriz. Ancak masada çözüm olmuyorsa, tüm iyi niyetimize rağmen çözüm bulamıyorsak, ya da bazı maddeler sadece sözleşmeyi tıkamak için kabul edilmiyorsa, gereğini de yapmaktan çekinmeyiz. Yani yasal her yolu deneriz. 28 Mart’a kadar süremiz var. Temennimiz, Bolu Belediyesi’nin de, diğer belediyeler gibi çalışanlarının kazanılmış haklarına saygı göstererek, toplu sözleşmeyi masada bitirmesidir".

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2005 Cumartesi 00:06:07
Güncelleme :26 Mart 2005 Cumartesi 00:08:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
havva sadak IP: 212.156.113.xxx Tarih : 12.03.2009 10:29:05

ya ne oldu bu gümüşova belediyesinin sendika işi artık üyeler kuru ekmek bile alamaz oldu