3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Belediye Meclisi'nde 'kat' tartışması

Bolu Belediye Meclisi’nin aylık toplantısı yapılırken, toplantıya kat sınırlaması tartışmaları damgasını vurdu. 3 olan kat sınırlamasının 5 kata çıkarılmasını isteyen AK Partili Meclis üyeleri ve CHP’li üyeler arasında sert tartışmalar yaşandı.

Meclis toplantısında, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyesi Tanju Özcan arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. CHP’li meclis üyesi Tanju Özcan, "Bolu halkının yüzde 90’ı, 3 katın artırılmasını istemiyor. Bunu isteyenler rant sağlamak amacındaki kişilerdir. Mimarlar Odası da bu kişilere alet olmamalıdır" dedi.

’Katlar arttırılacak’ şeklindeki sözlerin sarf edilmesi ile bir kısım insanın beklenti içine girdiğini ve inşaat sektörünün olumsuz etkilendiğini vurgulayan Tanju Özcan, "Depremde binaların yüzde 48’i hasar aldı. Az sayıda insanın ölmesi ve az sayıda binanın yıkılması ilimizdeki mühendislerin başarısından değil, depremin şiddetinin az olmasındandır. Deprem sonrası uzmanların hazırladığı etüt raporunda, ’Bolu’nun zemini sağlam değildir ve 3 kattan fazla yapıların yapılması sakıncalıdır’ denildi. Bu raporun ardından, o dönemin Belediye Meclisi olarak kat adedini 5’ten 3’e indirmedik. Biz 3 kata kadar olan yapılara onay verdik, 3 kattan fazla yapıları da Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nden onay alınması şartını koştuk" diye konuştu.

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, bugüne kadar katların arttırılacağı şeklinde bir açıklama yapmadığını, bunun kararını Bolu Belediyesi Meclisi’nin vereceğini söyledi. Belediye Başkanı Yılmaz, "Ama şahsım olarak düşüncem, kat sınırlaması doğru olsaydı, bugüne kadar 3 kez değiştirilmezdi. Berk Köyü çevresine hiç bina yapılmaması, bazı bölgelere 2 kat yapılması, bazı bölgelere ise 3 kat yapılması şeklinde karar aldılar. Ama daha sonra ’hiç yapı yapılamaz’ denen yerlere kat izni verdiler. Ben meclis üyesi iken söylediğimi yine söylüyorum, Bolu’da katlar yüksek değil. Depreme maruz kalan binaların tamamında, beton santralinden alınan beton kullanılmadı. Bolu’da depremde 0,10 olan ivme şimdi 0,84 olmuştur. Bolu gibi teknik olarak yapılan yapılar, Türkiye’nin başka hiçbir yerinde yoktur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2005 Cuma 17:18:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?