3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Bolu için toplanıp 'kat'ı konuştular

İnşaat Mühendisleri Odası Bolu Şubesi ile İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin organizesiyle "Bolu’nun Yeniden Yapılanması" konulu bir panel düzenlendi.

Bolu Belediyesi Yeni Nikah Salonu’nda düzenlenen panele Prof. Dr. Tuğrul Tankut, Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Şehir Planlamacısı Fatma Dündar, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Temsilcisi Kemal Türkaslan ve inşaat mühendisi Mustafa Erdoğan’ın konuşmacı olarak katılırken, panelde ’Bolu’nun yeniden yapılanması’ konusundan ziyade kat sorunu ele alındı. Panelde açılış konuşmasını yapan Vali Ali Serindağ, "Ülkemiz topraklarının yüzde 98’i, insanlarımızın yüzde 95’i deprem riski altında. Hepimizin deprem konusunda kafa yorması gerekiyor. Bu panelin bu yönde faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

Bolu’nun deprem riskini haritalar üzerinde anlatan Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, 17 Ağustos depreminde oluşan kırıkta sapma olduğunu söyledi. Bu sapmanın beklenen bir durum olmadığını vurgulayan Gündoğdu, "Düzce’de oluşan kırık, Yumrukaya’da kaldı. Bu kırık, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşmedi ve bir şekilde birleşecek. Eğer bu birleşme, kuzeyden veya güneyden gerçekleşirse sorun yok; ama ortadan birleşirse Bolu için risk oluşturur" diye konuştu.

Yaşanan tartışmaların Bolu’yu çok yanlış bir yola sürüklediğini vurgulayan Prof. Dr. Tuğrul Tankut ise, "Bir kesim kat sınırlamasıyla tüm sorunlar çözülür diyor, diğer kesim ise burada özgürlük var diyor. Bu tartışmayla Bolu bir sonuca varamaz" dedi. Kat sınırlamasının yadırganacak bir olay olmadığını belirten Tankut, "Kat sınırlamasının tek sebebi deprem güvenliği de değildir. Bu sınırlama birçok ülkede, birçok şehirde var. Bolu’da oluşan kesin kutuplaşma çok yanlış bir durumdur. Bedelini öder, gerekli önlemleri alırsanız, her zemine her türlü yapıyı yaparsınız. Ancak bu ekonomik olmaz ve riskli olur. Ben şahsen, birtakım sakıncalı durumlarda kat sınırlamasını yadırgamam. Mevcut 6 kat dursun, bunun yanına 2 kat yapalım demek de uygun bir düşünce değil" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2005 Cumartesi 16:54:25
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 17:28:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?