2
Mayıs
2024
Perşembe
BOLU

Düzce kabusu!

Düzce’nin teşvik kapsamına alınmasının ardından Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 48 fabrikaya tahsis edilen alanda çalışmalar sürerken, birçok büyük dev sektör Düzce’ye yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bolu’ya ise büyük firmalar ilgi göstermezken mevcut fabrikalarda kapanmaya devam ediyor.

Edinilen bilgiye göre Düzce’nin teşvik kapsamına alınmasından bu güne kadar geçen zamanda Organize Sanayi Bölgesi’nde 48 fabrika için temeller atılmış durumda. Bolu’da ise son olarak Lale Tekstil Fabrikası, kepenkleri kapatarak Düzce’ye taşındı.

Düzce Kalkınıyor!

Konu ile ilgili olarak bilgi aldığımız OSB Müdürü Sıtkı Üzmez, Düzce’nin teşvik kapsamına alınmasının ardından OSB’de 48 fabrikaya tahsis edilen alanda çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi.

Fabrikaların 12 sektör alanında yapılacağını ifade eden Üzmez, ’’Fabrikalardan 5’i faaliyete geçti. 5 fabrikanın inşaatı tamamlandı. 17 fabrika inşaat halinde. Diğerlerinde ise çeşitli çalışmalar sürüyor. OSB’de elektrik donanım ihalesinin 30 Mart’ta yapılacağını belirterek, ’’İhale içinde trafik sinyalizasyonu gibi konular bulunuyor. Ayrıca, OSB’de doğalgaz çalışmalarına mart ayı sonundan itibaren başlanacak’’ dedi.

Bolu Batıyor!

Bolu Organize Sanayi Bölge Müdürü Mustafa Gülen ise, 5084 sayılı Teşvik Yasası ile teşvik kapsamı dışında bırakılan Bolunun artık sanayiciler için cazip bir yer olmadığını belirtti. İl Gelişme Planı tamamlanmasına rağmen, planı tamamlayan illere kanunen sağlanan kolaylıkların bir türlü açıklanamadığına dikkat çekti.

Organize haksızlık!

Şu anda yüzde 65 kapasiteyle çalışan organize sanayide yaklaşık 2500 işçinin çalıştığına dikkat çeken Gülen “Şu anda 51 parselimizin 46 âdeti dolu ve bu parsellerde yaklaşık 2 bin 500 işçi çalışıyor. İlave Organize Sanayi Bölgesinin tamamlanması çalışmalarında artık sona geldik. 73 hektarlık ilave bölgenin imar parselizasyonu, alt yapısı tamamlandı ve onaylandı. Biz artık sanayici talebi bekliyoruz ancak 5084 sayılı yasa ile teşvik kapsamı dışında bırakılan Bolu’ya yatırımcı gelmesi hayal olur” dedi. Bolu’nun fakir bir il olmadığına dikkat çeken Gülen, Boluluların da yatırıma yönelmeleri gerektiğini belirterek “Bolu fakir bir il değil ancak, 5084 sayılı yasa ile teşvik kapsamına alınan Düzce’de fakir bir il değil. Bu kapsamdaki fabrika Gelir Vergisi ve Stopajdan muaflar, Sigorta Primi ve İşveren Payından muaflar, 70 kişinin üzerinde işçi çalıştıran tüm tesisler enerjiyi yüzde 50 indirimli alıyorlar. İlimizdeki sanayicilerinde, komşu iller sanayicileri ile rekabet edebilir ortamın yaratılması ve haksız rekabetin önlenmesi gerekir. Bu da İl Gelişme Planının tamamlanmasıyla ilimizin kazandığı hakların uygulanmasıyla olur” ifadelerini kullandı.

Dokular bozulmayacak!

Organize Sanayi Bölgesine 73 hektarlık ilave bölge eklendiğini hatırlatan Organize Sanayi Müdürü Mustafa Gülen, “Sanayi bölgesinin dokusunu, temizliğini bozabilecek müesseseleri, bölgeye almayı düşünmüyoruz. Fizibilite çalışmasını tam olarak yapmış, çevreye saygılı ve istihdam açısından Bolu’yu kalkındırabilecek tesisler kurulmasını istiyoruz. Bu nedenle başvuruları ince eleyip sık dokuyoruz. Yarın bir gün buradaki tesisi kapatacak ya da az istihdam sağlayıp çevre kirliliği yaratacak kurumlara yer vermeyeceğiz” dedi.

Yasin Ercan-Kenthaber/Bolu
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 11:04:08
Güncelleme :11 Mart 2005 Cuma 11:39:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?