3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

'Hainler bile imzalamaz'

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Belediye-İş Sendikası Bolu Şubesi ile yürütülen toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamayan maddeler hakkında bilgiler verdi.

Yaklaşık 2 aydır Bolu Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası Bolu Şubesi arasında süren toplu iş sözleşme görüşmelerinde bazı maddelerde anlaşma sağlanamadı. Belediye Başkanı Alaattin Yılmaz, sendika ile disiplin kurulu kararlarının oy birliği ile alınması, fazla mesai ücretleri, son giren ilk çıkar maddesi gibi bazı konularda anlaşamadıklarını belirtti. Sendikanın istediği yüzde 2’lik faiz oranını da kabul etmeyeceğini belirten Başkan Yılmaz, "Tefecilerde bile günlük faiz tutarı yüzde 2 değildir" dedi.

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, anlaşmanın parasal konular yerine toplu iş sözleşmesinde yer alan diğer maddeler üzerinde sağlanamadığını ifade etti. Yılmaz, "Son iki oturuma ben katıldım. Birinci oturumda, belediyenin sıkıntılarını anlattım, ikinci oturumda da onları dinledim. Masa başında sözleşmenin neticelenmesi için bir çok jest yaptım. Ama bütün bunlara rağmen sendika, bu konuda aynı duyarlılığı göstermedi. Şu anda kendi bünyelerinde görüşmeleri devam ediyor. Masa başında çözmek için tüm gayreti göstereceğiz" dedi.

Göreve seçildiği zaman, işçilerin alacakları ikramiye tutarının toplam 1 trilyonun üzerinde olduğunu, ayrıca belediyeden emekli olmuş, tazminatını alamayarak mahkemeye başvurmuş emekliler bulunduğunu kaydeden Yılmaz, "Bir de emekli olacaklar vardı ki ben de olmasınlar diye dua ediyordum. Şu anda elimize geçen en ufak parayı bile işçilerin borcunu ödemek için kullanıyoruz. Geçmişten kalan 1 trilyonun üzerinde ikramiye borçlarını, mahkemeye başvuran emeklilere olan borçları ve yeni emekli olanlara paraları ödendi. Sadece 2005 yılına ait bir ikramiye borcu kaldı. Bu da işçi alacaklarına göstermiş olduğumuz hassasiyeti ortaya koyar. Daha önce sendika ile yapılan anlaşmada son giren ilk çıkar maddesi bulunuyor. Başarısız ve verimsiz olan işçi mi çıkar, yoksa son giren işçi mi çıkar? Bu nedenle bu maddenin karşısındayız ve öyle kalmaya devam edeceğiz. Ayrıca toplu iş sözleşmesinde işçilerin ikramiye alacaklarına günde yüzde 2 faiz uygulaması var. Ben şimdi Bolu halkına soruyorum. Bu maddenin altına kim imza atar? Bu madde mantıklı bulunur mu? Ben, hain bile bunun altına imza atmaz diye ifadeler kullandım. Tefecilerde bile günlük faiz yüzde 2 değildir. Böyle bir şeyin altına imza atmam" şeklinde konuştu.

Sendika yetkililerinin, "Biz geçmiş dönemlerde bunları imzaladık. Şu anda siz tek başına iktidar partisisiniz, ilave ne vereceksiniz?" diye sorduğunu söyleyen Yılmaz, "Türkiye’nin şartları belli. Türkiye’de mühendisler bile asgari ücretle iş bulmak için müthiş gayret gösterirken, bizim Türkiye’nin şartlarını unutarak, geçmişte biz bunları kazandık deyip çok afaki maddeler üzerinde birbirimizi sıkıntıya sokmamız doğru değil. Türkiye’nin şartları dahilinde sendika sözleşmelerinin yürütülmesi taraftarıyız" dedi.

Sendikanın ilk 6 ay için yüzde 35 zam istediğini de belirten Yılmaz, "Bizim için maaş önemli değil. Sendika birinci altı ay için yüzde 35, ikinci altı ay için yüzde 30 zam istiyor. Bunların üstünde fazla durmuyorum. Diğer maddeler bizim için daha önemli. İşçinin hakkı neyse veririz. Paradan yana sıkıntımız yok. Maaşta bir yerde anlaşabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 17:21:42
Güncelleme :6 Nisan 2005 Çarşamba 15:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?