3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

STAGED'den çağrı

Sürdürebilir Tarımı Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Ekrem Sezer, Avrupa Birliği sürecinde en büyük sıkıntının tarımda olacağını belirtti.

Sezer, yaptığı basın açıklamasında “Gerek yetkililer gerekse konuyla ilgili çevrelerin yaptığı açıklamalarda AB sürecinde en büyük zorluğu tarımda yaşayacağımız dile getirildi. Daha çok aile işletmeleri şeklinde çalışan üreticilerimizin diğer ülke üreticileri ile rekabet etme şansı yok denecek kadar azdır. Üreticimiz tek pazara dönülmesi durumunda, Avrupa Birliği ölçülerine uymakta da zorlanacaktır. Bu günkü haliyle üretime devam etmesi halinde zaten kısıtlı olan Avrupa pazarına girme olasılığı da yok olacaktır. Bunların üzerine bir de Avrupa ve diğer dünya ülkelerinden ithalat yapılmaya devam edilmesi ile ürünü maliyetin altında satmak zorunda kalacak ve üretim sürecinden uzaklaşacaktır” dedi.

Yakın gelecekte uygulanması düşünülen kontrollü tarıma uyum sağlamanın ilk adımlarını atmak üzere kurulmuş bulunan (Sürdürebilir Tarımı Geliştirme Derneği) bu derneklerinin amacının bu konuyla ilgilenmek olduğunu vurgulayan Sezer “Bir çok alanda geç kalan bolunun hiç olmazsa tarımla ilgili bu yapılanmada diğer illere göre biraz önde olmasını sağlamaktır. Bütün dünya ile birlikte Türkiye’de de çevreyi ve toprakları korumak adına önce iyi tarım teknikleri daha sonrada organik tarıma geçme böylece sağlıklı ürünler yetiştirirken diğer taraftan torunlarımızın olarak tanımlanan dünyanın koruması sağlanacaktır” ifadelerinde bulundu.

AB ülkelerinde başlatılan belgeli ürün yetiştirilmesi çalışması kısa bir süre sonra ülkemizde de başlatılacağını belirten Sezer “Elinde belgesi olamayan üreticilerin ürettiklerini pazarlama şansı kalmayacak derneğimiz yapmakta olduğu çalışmalarla belgenin alınması konusunda yol göstericilik görevini yerine getirirken diğer taraftan bilgi ve tecrübesini Bolu çiftçisiyle paylaşacaktır” dedi.

İyi tarım tekniklerinin uygulanmasını göstermek amacıyla 24.05.2005 tarihinde karamanlı mah. Güler sokakta bulunan tarlada bir toplantı düzenleyeceklerini söyleyen Sezer “Bu konuyla ilgilenen tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Gelip merak ettikleri tüm soruları bize sorabilirler” dedi.

Mert Uğurlu-Kenthaber/Bolu
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2005 Salı 11:52:00
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 11:59:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?