2
Mayıs
2024
Perşembe
BOLU

Üniversite gençliği gelecekten kaygılı

"Diplomalı İşsizler" her geçen gün çoğalırken, pek çok üniversite mezunu, işsiz kalmamak adına okudukları bölümle ilgisi olmayan alanlarda çalışıyor. Öğrencilerin tercihlerinde; açıkta kalmamak, iş garantisi olan bir meslek sahibi olmak, popüler bir meslek edinmek etkili olurken, kendi istedikleri alanda çalışmak da hayallerinde yatıyor.

Fakat gençlerin hemen hepsinin buluştuğu ortak payda gelecekleriyle ilgili kaygı taşımaları. Kimi işsiz kalabileceği, istediklerini tam olarak gerçekleştiremeyeceğine, kimi ise eğitimini aldıkları bölümle ilgili sektörlerin Türkiye’de yeterince gelişmemiş olduğuna inanıyor. Öğrenciler, istedikleri bölümü seçmiş olsalar da, ülkemizde yeterli olanakların olmadığından yakınıyorlar. Gençlerin umutsuzlukla okuması yada mezun olduktan sonra hayal kırıklığı yaşaması; mutsuz bireylerin toplumumuzda gün geçtikçe çoğalacağını gösteriyor. Konuyla ilgili olarak Abant İzzet Baysal üniversitelerinde değişik bölümlerinde okuyan öğrencilerin görüşleri ise şöyle:

AİBÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Koray Gül; "Çocukluğumdan bu yana öğretmen olmak istiyorum. Mezun olunca öğretmenlik yapmak istiyorum. Milli Eğitim’de çalışarak, kendimi geliştirebileceğime ve öğrencilerime yararlı olabileceğime inanıyorum. Çünkü bana göre öğretmenlik; sağlıklı birey yetiştirmek ve yapılan organizasyonlarla kültürlerin tanışması, kaynaşması, bireylerin iletişimini güçlendirmesi demek. Ama ne yazık ki KPSS ile öğretmenlik mesleğine başlayabileceğime çok ihtimal vermiyorum. AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü öğrencisi Murat Boynuyoğun "Biyolog olarak çalışmak istiyorum. Türkiye’de imkansızlıklar nedeniyle araştırma yapılamıyor, beyin göçü yaşanıyor. Yurtdışına gitmek maddi olanak gerektirdiğinden, mezun olduğumda yeterli derecede para kazanabileceğim bir iş bulursam sevineceğim."

AİBÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği son sınıf öğrencisi Cüneyt Gülten; “Sınıf öğretmenliği bölümünü isteyerek tercih ettim. Benim için önemli olan 4 yıl boyunca aldığımız eğitimi, meslek hayatına geçerek uygulayabilmek. Ancak öğretmenlerin açlık ve yoksulluk sınırları arasında kalması gelecekte beni korkutuyor.

Yasin Ercan-Kenthaber/Bolu
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 11:09:25
Güncelleme :24 Şubat 2005 Perşembe 16:52:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?