2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

TEBİAT'ın toplantısı sona erdi

Turizm Ekonomi Bilimsel Araştırma ve Tanıtım Merkezi (TEBİAT) tarafından Abant'ta düzenlenen "Sağlık Sektöründe Etkin Kaynak Kullanımı ve Tedavi Kurumları" konulu toplantı sona erdi.

Özel Hastane ve Sağlık Kurumları Derneği temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin yansımaları, sağlık sektöründe etkin kaynak kullanımı, devlet ve özel kurumlar tartışıldı. Toplantının çok verimli geçtiğini dile getiren, Özel Hastane ve Sağlık Kurumları Derneği Temsilcisi Dr. Çetin Köksal, "Toplantıda, özel sağlık ve kamu sağlığına destek veren kurumların sorunları masaya yatırıldı.

Tüm ayrıntılarıyla hiçbir gizli tarafı kalmadan konuşulmaya çalışıldı. Sağlık sektörü için çok önemli bir toplantı oldu. Bu toplantının en önemli yanı önümüzdeki yıllarda sağlığın gidişi yönünde alınan kararlardı. Önemli bir konu da önümüzdeki yıllarda özel hastanelerde personel sıkıntısı yaşanacak olmasıydı. Bu konuda biyokimya uzmanı, anestezi uzmanı, hematoloji, himatoloji uzman hekimleri bulmakta önümüzdeki yıllarda ciddi zorluk yaşanacak. Ama daha önemlisi hemşire konusunda özel hastane eksikliğiydi. Hemşire sayısındaki açık özel hastaneleri sıkıntıya sokacak.

Devlet gelecek aylarda 20 bin hemşireyi göreve alacak. Bu sıkıntı, özel kuruluşlarda çalışan hemşirelerin devlet güvencesi nedeniyle devlet kurumlarına geçecek olmaları nedeniyle büyüyecektir. Çünkü lise düzeyindeki hemşirelik okulları kapatıldı. Üniversite düzeyindeki okullar ihtiyacı karşılaşamıyor. Toplantıda bu konu üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter de, "Bu toplantıda özellikle sağlık kurumlarının gerek kamu, gerek üniversite ve özel hastanelerin durumları, genel sağlık sigortası çıktıktan sonraki uygulamaları tartışıldı. Burada kamunun temsilcileri ve özel hastanelerin yetkilileri biraraya geldi. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Sağlıkta dönüşüm projesi sosyal güvenlik reformuyla da ilintili.

Sosyal güvenlik kuruluşlarımız açık veriyorlar. Dolayısıyla bu açıkların bir anlamda kapatılması, bir anlamda da 3 ayrı sosyal güvenlik kurumu Emekli Sandığı, Bağ-Kur, Sosyal Sigortalar Kurumu arasındaki norm ve standart farklarının giderilmesi açısından reform, çok ciddi düzenlemeler getirecek.

Ayrıca Genel Sağlık Sigortası ile bütün vatandaşlarımız sigortalı olacak. Dağınık bir şeklide yürütülen sağlık hizmetleri tek elden yürütülecek" diye konuştu.
Toplantıya İhlas Holding Sağlık Grubu Genel Müdürü Faruk Koca da katıldı.

.
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2005 Pazar 21:06:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?