2
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Krediye talep arttı

Bolu'da asgari ücretin neredeyse iki katını bulan kira fiyatları, konut kredilerinin faizlerinin düşmesi ile ilerleyen günlerde daha da artacağa benziyor. Kredi faiz oranlarının düşüşü ile konut yoksunu olan ilimizde konut fiyatlarını kredilere ters orantılı olarak yükselmesi ise endişe edici.

Türkiye İş Bankası Bolu Şube Müdürü Cengiz Uzun bankaların sağladığı konut kredilerinin düşüşündeki nedenin bankalar arası rekabetten kaynaklandığını söyledi.

Yaşam standartlarını yükseltmek için kredi kullanımının arttığı şu günlerde bankaların sunduğu düşük faizlerde kullanıcıların iştahını kabartıyor. Konut ve taşıt kredileri ile ilgili görüşlerini aldığımız Türkiye İş Bankası Bolu Şube Müdürü Cengiz Uzun; İş Bankası olarak konut kredisi faizlerinin yüzde 1.8 olduğunu ve taşıt kredilerinin kullanımının olağan olarak durakladığını söyledi.

Uzun, konut kredilerinin düşüşündeki sebebin bankalar arası rekabet olduğunu söyleyerek “ Bankalar artık asli görevleri olan bankacılık işlerine ağırlık vermeye başladılar. Çünkü devletin iç borçlanma talebi azaldı. Bu durumdan kaynaklanan rekabetle şuan çok revaçta olan konut kredileri faizleri de her geçen gün aşağılara çekiliyor.

Çok cüzi miktarlara inen faiz oranları doğal olarak kredi alımlarını arttırmaktadır. Arz-talepten kaynaklanan zincirleme bir hareketle konut fiyatları da artış göstermekte. Kredi faizleri ile konut fiyatlarının artışlarını karşılaştırmamız durumunda ortaya çıkan bir gerçek vardır.

Konut kredilerinin düşmesinden kaynaklanan kar, konut fiyatlarının artmasından kaynaklanan zararı karşılamamaktadır. Yani kredilerin düşmesi sadece konut alımını kolaylaştırmıştır, alıcıya reel bir kar sağlamamaktadır” şeklinde konuştu.

Taşıt kredilerinin döngüsel olarak 3-4 senede bir çok rağbet gördüğünü ve şu günlerde yine talebin azaldığını da sözlerine ekleyen Türkiye İş Bankası Bolu Şube Müdürü Cengiz Uzun; “Belli dönemlerde araçlarını değiştirmek isteyen müşterilerimizden taşıt kredisi için talep patlaması görülür.

Yoğun bir şekilde kredi alımı görüldükten sonra, 3-4 sene içerisinde yeni araç alımı zamanı gelene kadar ki buda araçların garanti sürelerinin bitimine denk gelir, taşıt kredisi alımları normal seviyelere iner.

Özellikle şu dönemlerde gerek mortgagenin avantajları olsun gerekse TOKİ’nin konutlarla ilgili yaptığı atılımlardan dolayı gözde olan konut kredileri de taşıt kredisinin alımlarını azaltmaktadır” dedi.

Yanlış kullanımdan dolayı kredi kartlarının borçlarını ödeyemeyenlerin, bankalarına başvurmaları durumunda hiçbir bankacının onlara kolaylık sağlamaktan kaçmayacağını söyleyen Uzun; “ Kredi kartı borçluları bankalarına başvurup yardım istemeleri halinde kolaylıklar sağlanacaktır. Ödemeler düzenli hale getirilerek temerrüt faizinin fahiş oranlarından müşterinin zarar görmemesi için gereken yapılacaktır” diye konuştu.

Mert Uğurlu - Kenthaber / Bolu
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2005 Perşembe 11:11:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?