2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

İMO'dan deprem uyarısı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bolu Şube Başkanı Şenda Aksungur, yaşanan deprem felaketinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen insanların halen deprem bilinci konusunda eksiklerinin olduğunu söyledi.

İMO Bolu Şube Başkanı Şenda Aksungur, yaptığı açıklamada, mevcut yapıların gözden geçirilmesinin şart olduğunu vurgulayarak, her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Marmara depreminin üzerinden 6 yıl geçtiğini, ancak insanların halen deprem bilinci konusunda eksiklerinin bulunduğunu belirten Aksungur, "Her şeyi devletten beklemeyelim, hepimizin üzerine görev düşüyor. Ruhsatsız ve kaçak yapılaşmadan tamamen kaçınılması gerekiyor. Halkımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Yapılacak yeni yapıların ilk önce belediyeler veya Bayındırlık İskan Bakanlığı'ndan gerekli yapılaşma bilgilerini aldıktan sonra inşaat mühendisi ve mimar meslek sahiplerince projelendirilmeleri ve alınacak olan ruhsatlarına ve tasdikli projelerine uygun yapılmaları gerekir" dedi.

"Elimizdeki yapı stokunun gözden geçirilmesi şart" diyen Aksungur, yapı stokunun, binalar, okullar, camiler, toplumsal yapıların tümü, hastaneler ve sağlık ocaklarını kapsadığını, bu noktada risk yönetiminin ortaya çıktığını ifade etti.

Aksungur, "Risk yönetimini kriz yönetimiyle karıştırmamak gerekir. Afet Koordinasyon Merkezi kurulması ile sivil savunma tertibatlarının alınması, imar nazım planlarının risk yönetimi çerçevesinde şehrin sağlam bölgelerine doğru gelecek planlarının yapılması, deprem bölgelerinin sismik olarak dinlenmeleri ve bir ağ oluşturulması gerekmektedir. Ayrıca özellikle termik santraller, petrol rafinerileri, ağır sanayi fabrikaları, doğalgaz hat ve dağıtım istasyonları, akaryakıt ve LPG depo ve satış yerleri gibi önemli kuruluşların çalışmalarını depremden bir iki saniye önce durdurmalarını sağlayacak erken uyarı sisteminin geliştirilmesi lazım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2005 Pazartesi 15:04:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?