3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

'Kıdem tazminatları için fon oluşturulacak'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Genel Sağlık Sigortası çalışmalarının son aşamada olduğunu ifade ederek, çıkarılacak yasa ile kimsenin sigorta kapsamı dışında kalmayacağını söyledi.

Abant Place Otel'de Turizm, Ekonomi Bilimsel Araştırma, Tanıtma Merkezi (TEBİAT) tarafından düzenlenen "Sağlık Sektöründe Etkin Kaynak Kullanımı ve İlaç Örneği" sempozyumuna katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, gazetecilerin Genel Sağlık Sigortası ile ilgili sorularını yanıtladı.

Bakan Başeskioğlu, "Genel Sağlık Sigortası'na bütün nüfus girecek. Ayrıca ülkemizde devamlı ikamet eden yabancılarda kapsam içerisine alınacak. Şu anda yeşil kart programında olan vatandaşlarımız da sigorta kapsamına alınacak.

Çocuklar 18 yaşına kadar anne babası sigortalı olsun olmasın, Genel Sağlık Sigortası güvencesinde olacaklar. Her türlü riskleri karşılanacak" dedi.

Genel Sağlık Sigortası görüşmelerinin Ekim ayında Meclis'in açılması ile başlayacağını ifade eden Bakan Başesgioğlu, "Şu an ödeme yapanlardan yüzde 12.5 oranında prim alacağız. Yani gücü olanlardan alacağız bu oranı.

Ancak ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın adına, devlet, Genel Sağlık Sigortası'na para ödeyecek" diye konuştu.
Kıdem Tazminatı Fon Tasarısı ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Başesgioğlu, "Buradaki düşünce şu.

Kıdem tazminatı konusunda kazanılmış haklardan geri atmak gibi bir düşünce söz konusu değil. Ama şu da bir gerçek ki Türkiye'de kıdem tazminatı konusunda mağduriyetler söz konusu. Yani çalışan arkadaşlarımız çoğu kez kıdem tazminatlarına hak kazandıkları halde alamıyorlar.

Aynı şekilde orta büyüklükte bir işletmede 5 kişi emekli olunca, onun kıdem tazminatı o işletme için büyük yük oluyor. Biz diyoruz ki böyle durumlarda bir fon bunu üstlensin. Hem çalışanımızın kıdem hakkı kaybolmasın hem de işletmeye mali yük gelmesin.

Buradaki sorun şudur. Bu fonu işletecek prim oranı nedir. Bu konuda biz tarafları uzlaştırmaya çalışıyoruz. Şu anda bizim mevcut sistemimize göre brüt ücretin yüzde 8'dir, kıdem tazminatı karşılığı her ay. Buna yakın bir oran olması gerekiyor ki gelecekte kara delik olmasın. Eğer bu fon çıkartılırsa ekonomi için de faydalı bir fon olacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2005 Cumartesi 16:47:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?