3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Müze, 6 yıl aradan sonra yeniden açılıyor

12 Kasım 1999 yılında meydana gelen depremin ardından yaklaşık 6 senedir kapalı kalan Bolu Müzesi’nin Mayıs 2006’da hizmete açılması bekleniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan bilgilerde toplam 15926 tarihi eserin deprem tarihinde bu yana sergilenmeden koruma altında bekletildiği ve yapılan çalışmalarla tarihi eserlerin 18-24 Mayıs Müzeler Haftasına yetiştirilmeye çalışılan Bolu Müzesi’nde sergileneceği öğrenildi.

Bolu, hasarlı halde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yenileme çalışmalarının ardından kültür merkezine kavuştu. Çok sayıda tarihi eserin Kültür Merkezi bahçesinde korunmaya çalışılmasının ardından Bolu 28.09.2005 tarihinde “Bolu Müzesi Teşhir - Tanzim İşi” ihalesi yapılan, yüklenici firmanın 18.10.2005 tarihinde yapımına başladığı ve yılsonuna bitirilmesi planlanan “Bolu Müzesi”ne de kavuşacak.

10000 ESER SERGİLENECEK

Müzeye ait 2894 adet arkeolojik, 1681 adet etnografik ve 11351 adette sikke olmak üzere toplam 15926 adet eser, halen depolarda korunmakta olan eserlerin yaklaşık 10000 adedinin ve yapılacak olan Bolu Müzesi’nde ve Kültür Merkezi bahçesinde sergilenmesi planlanıyor.

Sergilenecek eserler arasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce 1995-2005 yılları arasında Bolu Merkez, Sümer Mahallesi, Çıkınlar Mahallesi ve Tabaklar Mahallesinde yapılan Roma Dönemi nekropolü (mezarlık) kurtarma kazılarında açığa çıkarılan mezar hediyeleri (koku kapları, kandiller, sikkeler, gözyaşı şişeleri, süs eşyaları, tıp ve kozmetik aletleri) ile Neolitik, Eski Tunç, Urartu, Frig, Lidya, Grek, Roma, Bizans, İslami ve Osmanlı kültürlerine ait eserler bulunuyor.

TEŞHİR ÇALIŞMALARI 2 AY SONRA TAMAM

Müze sergi salonlarındaki vitrin ve kaide imalatlarının tamamlanmasından sonra teşhir çalışmalarına başlanması ve teşhir-tanzim çalışmaları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü uzmanları ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından müştereken yürütülmesi planlanıyor.

Sergileme çalışmalarının başlamasının ardından 2 ay içerisinde bitirilmesi beklenirken, Kültür Merkezi bahçesindeki taş eserlerin sergileme ve bahçe düzenleme çalışmaları da kış mevsimi sonrasında Nisan-Mayıs aylarında yapılacak.

TARİHİ ESERLERDE KAYIP YOK

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yapılan açıklamaya göre ülke genelinde 118 adet tarihi ve çok sayıda doküman çalındı. 17 ilin müze müdürlükleri ve yapılan kazı çalışmaları sırasından çalındığı 118 tarihi eser ve birçok dokümanın yasal olmayan yollarla yurt dışına kaçırılmış olabileceği de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen bilgiler arasında.

Öte yandan Muğla, İzmir ve İstanbul’un başta olduğu listede ilimiz yer almazken, kayıt altına geçilmiş tarihi eserlerin depremin ardından 6 sene İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde sergilenmesiyle hala çalıntı tarihi eser çıkmaması son derece şaşırtıcı.

Mert Uğurlu - Kenthaber / Bolu
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 14:47:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?