3
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Açık süte dikkat!

Yaşamın her evresinde olmazsa olmazımız süt sağlık kaynağı olduğu kadar, uygunsuz şartlarda mutfağımıza girdiği durumlarda sağlığımızı tehdit eder hale geliyor.

Açıkta satılan sütlerin yeterli tedbir alınmadığından birçok mikrobu içinde barındırabileceğini belirten uzmanlar mecbur kalınmadıkça sokak sütü diye tabir edilen açık sütlerin tüketilmemesi gerektiğini söylerken, mutlaka tüketilmesi gerekiyorsa en az 10 dakika kaynatılmalıdır yorumunda bulunuyorlar. Kaynatma işleminin sütte bulunan B vitamin grubunun neredeyse tamamını yok ettiğini vurgulayan uzmanlar, kutulanmış ve uzun ömürlü sütün tüketilmesinin en doğru tercih olduğunu söylüyor.

Bolu Tarım İl Müdürü Abdullah Öztürk ise ilimizde sokak sütçülüğünün önüne geçilmesi ile ilgili gerekli çalışmaların yapıldığı belirtti. Öztürk “Ülke genelinde 10 milyon ton süt üretilmektedir. Bunların 2 milyon tonu AB koşullarını uygunluğu açısından kabul gören sütlerdir. Geri kalan 8 milyon ton sütün ise gerek köylümüzün kendi kullanımı için ürettiği gerekse sokaklarda satılan sütleri kapsamaktadır” dedi.

Her yerde olduğu gibi ilimizde de sokak sütçülüğünün var olduğunu vurgulayan Öztürk “Sokaklarda korumasız olarak satılan sütler insan sağlığını tehdit edecek derece sağlıksız olabilmektedir. İlimizde sokak sütçülüğünün denetlenmesi ve önüne geçilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Kocaeli’de bulunan süt laboratuarına gerek buradaki entegre tesislerden gerekse sokak sütçülerinden aldığımız numuneleri incelenmesi için yolluyoruz.

Şuana kadar olumsuz bir sonuçla karşılaşmadık ama bu sonuç sokakta sütlerin sağlığı tehdit etmeyeceği anlamına gelmez. Sokak sütçülüğünün önüne geçmek için halkımızın da yardımına ihtiyacımız var. Sokak sütlerinin sağlığa zararlı olabileceği konusunda toplumsal bilinçlenmenin gerçekleşmesiyle sokak sütçülüğünün de önüne geçme konusunda önemli yol kat edilmiş olunacaktır” şeklinde konuştu.

Bakanlıkla yapılan görüşmelerde eleman sıkıntısının da görüşüldüğünü söyleyen Bolu Tarım İl Müdürü Abdullah Öztürk “Müdürlük olarak süt üretiminin dışında, et üretimi, ekmek imalatı gibi konuların denetimlerine de yetişmeye çalışıyoruz. Eleman sayımız bazen yetersiz kalmakta. Bu konuyu bakanlıkla görüştük, gerekenlerin yapılacağını umuyoruz” dedi.

Mert Uğurlu - Kenthaber / Bolu
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2005 Perşembe 16:10:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?