2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Gözünüzden olmayın!

Günümüzde yaşamın bir parçası olan ve yaşamı kolaylaştıran bilgisayarların, kullanan insanlarda birçok sağlık sorunları yarattığı kuşkusuz. Ancak alınacak önlemlerle bunlardan sakınılması mümkün.

Bilgisayar kullanımına bağlı olarak göz yorgunluğu bulanıklık veya çift görme, gözlerde yanma, batma, kızarıklık gibi sorunların yaşanabileceğini söyleyen Köroğlu Özel Tıp Merkezi Göz Doktoru Cevdet Top “Göz muayenesi ile gözle ilgili sorunlar elimine edildikten sonra, bilgisayar kullanıcısının çalışma ortamı ve koşuları değerlendirilmelidir. Yakınmaların, bunlarla ilişkisi saptanarak gerekli önlem alınmalıdır” şeklinde konuşutu.

Top; “Göz rahatsızlığının yanında baş ağrısı, boyun, sırt ağrılarına da yol açabilen bilgisayar kullanımı, yapılan birçok araştırma neticesi; bu bulguların “BİLGİSAYAR VİZYON SENDROMU” olarak tanımlanması gerektiği konusunda, uzmanlar ortak görüş ileri sürmektedirler” derken, yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıralaıdı

1-Göz rahatsızlığı olan kişilerin muayene olarak miyop, hipermetropi, astigmatizma gibi karma kusurlarının olup olmadığı göz kayması, kapakta ve kornea denilen saydam tabakada lekeler olup olmadığı belirlenmelidir. Ona göre tedbir alınmalıdır.

2- Yine bilgisayar kullanıcılarında göz kırpma sayısında büyük oranda azalma olmakta, bunun neticesinde gözyaşı tabakasının yeterli şekilde yenilenememesine, buharlaşmasına dolayısıyla gözde koruma hissine, batmalara ve kızarıklıklara neden olmaktadır. Monitörün göz seviyesinden yüksekte olması bu buharlaşmayı arttırmaktadır.

3- Aydınlatmanın yeterli düzeyde olması gerekir. Aydınlatma b düzeyi aştığında ( odada büyük pencereler olması, tavanda sürekli yanan florasan ışığı gibi) parlamanın etkisi ile görme keskinliğinde azalma olur. Gözlenen alan ile çevreleyen alan arasında büyük kontras farkı bulunmamalıdır. Örneğin karanlık bir odada kendinden aydınlatmalı bilgisayar ekranına bakmak yorgunluğa neden olur. Çalışma esnasında orta derecede bir genel aydınlatma ve gözlere direkt olarak ışık yansımaması tercih edilmelidir.

Bilgisayar kullanıcılarında yalnız göz problemi değil pozisyonla ilgili olarak baş boyun ve omuz ağrıları da oluşabilmektedir şeklinde konuşan Cevdet Top şunları söyledi; “Ekranın göze mesafesinin uzak veya yakın olması, kişini oturma pozisyonu, öne veya arkaya eğilmek gibi uygunsuz çalışma şekli bu tür şikâyetlere de yol açabilmektedir. Bilgisayar monitörünün göz hizasının 10- 20 drece altına yerleştirilmesi, klavyenin monitöre mümkün olduğunca yakın mesafeye konulması tercih edilmelidir.”

Top bilgisayar kullanımından kaynaklanan rahatsızlıkların en aza indirilmesi için önlemlerin alınması gerektiğini belirterek; “Kısacası bilgisayar kullanıcılarının çalışma ortamlarına ve çalışma pozisyonlarına dikkat etmeleri, göz sorunları varsa giderilmesi, onların bilgisayar kullanımından dolayı rahatsızlıklarının en aza indirgeyecektir” dedi.

Mert Uğurlu - Kenthaber / Bolu
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2005 Cumartesi 12:35:02
Güncelleme :3 Aralık 2005 Cumartesi 12:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?