31
Mayıs
2024
Cuma
DÖRTDİVAN - BOLU

Dörtdivan'ın sorunları

Dörtdivan İlçemiz Ankara-İstanbul E-90 karayolu üzerinde Ankara’ya 156, Bolu’ya 42, Gerede İlçemize 14, Yeniçağa İlçemize ise 7 km. mesafededir.

Diğer İllere açılımını Gerede ve Yeniçağa İlçeleri üzerinden yapan İlçemiz, sınırlarımız içinden geçen Otoban’a girişi yoktur.

Daha önce sözü verilen Dörtdivan’dan Otoban’a giriş hala gerçekleşmemiştir. Yeniçağa ile bağlantımız, ulaşım yönünden dik rampalara ve keskin virajlara sahiptir.

Dik rampalar yazın dahi ulaşım yönünden sorunlar yaratmaktadır. Kış şartlarında Yeniçağa İlçemiz ile bağlantımız sık sık kesilmektedir. Geçmiş yıllarda Yeniçağa bağlantı yolumuz ile ilgili güzergah belirlenip projesi yapıldığı halde, yolun yapımı ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır.


İlçemizin en önemli geçim kaynağı olan patates üretimi, 1999 yılında görülen KİST NEMATODU hastalığı yüzünden, 3500 dekarlık bir alanda 7 yıl süreyle yasaklanmıştır. Geçimini tamamen patatesten sağlayan köylümüz çok zor yıllar geçirmiştir.

Projesi hazır olan, her yıl yapımına başlanacak denilip bir türlü başlanamayan Ulusu Deresi üzerindeki Tekke Barajı, Ankara’nın içme suyunu karşılamak amaçlıdır. Yaptığımız araştırmalarda, ilçemiz içinden geçen Ulusu Deresi Tekke Barajı’nı besleyeceği için, sulamada kullandığımız Ulusu Deresi’nin kuruması İlçemizde tarımın biteceği anlamını taşımaktadır. Yaptığımız çalışma ve girişimlerden edindiğimiz bilgiye göre, Baraj’dan sadece organik tarım için su verileceğidir. İlçemizde ekilebilen arazilerin çok küçük parçalara bölünmüş olması verimli ve planlı üretim yapılmasını engellemektedir. Sınırlı yapılabilen tarım, zaten son yıllarda girdilere yapılan zamlarla yapılamaz hale gelmiştir. Dörtdivan’da yapılması önerilen organik tarımında sınırlı kalacağı, halkın geçim kaynağı alternatifi olacağını zannetmiyoruz.


İlçemizin diğer önemli bir geçim kaynağı olan büyük ve küçük baş hayvancılık gün geçtikçe azalmaktadır. Yüz binlerle ifade edilen tiftik keçisi ve büyükbaş hayvancılık bugün onlarla ve yüzlerle ifade edilir hale gelmiştir. Canlı et fiyatlarının düşmesi, dışarıdan et ithali yapılması, buna karşılık mazot, yem, ilaç fiyatlarının artması hayvan besiciliği yapanları mağdur etmiştir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıktan kaçan üreticimiz tavuk besiciliğine başlamıştır. 174 kümeste 9 milyon yıllık kapasite ile üretim yapan tavuk üreticilerimiz, kuş gribi nedeniyle üretimlerini durdurmak zorunda kalmışlardır. Piyasaya borçlu olan tavuk üreticilerimiz zor günler geçirmektedirler.

İlçemizde işsizliğe çözüm bulacak, istihdama sebep hiçbir sanayi kuruluşumuz mevcut değildir. İlçede faaliyet gösteren tekstil fabrikamız bir yıl önce kapanmıştır. İlçemizde hiçbir sanayi kuruluşunun olmayışı, tarım ve hayvancılığın gerilemesi Dörtdivan’ı işsizler ordusuna çevirmiştir. İşsiz kalan gençlerimiz çevre illere iş bulmak umuduyla göç etmektedirler. Dörtdivan ilçemiz nüfusu hızla azalan bir konuma düşmüştür.


İlçemizde faaliyet gösteren ve kar eden kuruluşlar arasında yer alan Orman İşletme Müdürlüğü, bu iktidar döneminde kapatılarak, zarar eden Gerede Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlandı.Yapılan işlem, ilçemize ekonomik yönden vurulan bir darbedir. Ayrıca insanlarımız işletme deposundan yapacağı en küçük bir odun satışı için Gerede’ye gitmektedir. Satış bedelini de Gerede’deki bankalara yatırmaktadır. İlçemizde faaliyet gösteren kereste atölyeleri de bir bir kapanmıştır. Ormanlarıyla zengin olan Dörtdivan İlçemiz’ den Orman İşletme Müdürlüğü’nün Gerede’ye aktarılmasına, Dörtdivan halkı hala bir anlam veremiyor.


Ayrıca ilçemizin diğer bir kurumu olan Adliye, dosya sayısı azlığı neden gösterilerek kapatılıp Gerede’ye aktarılmıştır. İlçemizde Adliye’nin kapatılması suç işlenmeyişinden dolayı dosya sayısı az deniliyorsa, biz bundan şeref duyarız. Ancak halkımız Adliye’den alınması gereken bir evrak için Gerede’ye gitmek zorunda kalmaktadır.

Zaten ekonomisi düzgün olmayan vatandaşımız daha da mağdur edilmektedir. Adliye’nin açılması için illaki suç mu işleyelim?


Orman turizmine elverişli olan ilçemiz bu tür yatırımlara müsaittir. Kapaklı Bölgesi dediğimiz alanda Köroğlu Anonim Şirketi tarafından başlatılan kayak merkezi tesislerinin yapımı durdurulmuştur. Yaptığımız araştırmalarda bu tesislerin önce Orman Bakanlığı’na, sonra da Turizm Bakanlığı’na devredildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. İlçe sınırlarımız içine açılacak böyle bir tesisin ilçemize hareketlilik getireceğini, diğer yatırımcıları da ilçemize yatırım yapmaya teşvik edeceğini düşünüyoruz.


İlçemizde Kaymakamımız yoktur. Çevre ilçelerin Kaymakamlarının geçici süreli vekaletleriyle idare edilmektedir. Ayrıca Mal Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, en önemlisi Milli Eğitim Müdürlüğü vekaleten yürütülmektedir. Son ve tek görevli Milli Eğitim Şube Müdürü’nün de tayini çıkmıştır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü yönetecek görevli kalmamıştır. İlçe Tarım Müdürümüzün kim olduğunu bilmiyoruz ve kendisini tanıma şansımız da olmadı. İlçemizde görevli bir İlçe Tarım Müdürü olduğunu, maaşını Dörtdivan’ dan aldığını, Bolu’da ikamet ettiğini duyuyoruz. Yetkililerin buna bir açıklama yapmasını bekliyoruz. İlçede tek Veteriner Hekim, adı olan, kendisi olmayan İlçe Tarım Müdürü yerine görev yaptığı için asıl görevine yetişememektedir. İlçemizde tek olan Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekimler görev yapmaktadır. Özveriyle çalışan doktorlarımız hastalarına yetişmekte zorlanmaktadır. Uzman Doktor olmayışı, uzman doktorun yazması gereken ilaçların dışarıdan sağlanması ayrıca bir sorun yaratmaktadır.

İlçemiz acilen Kalkınmakta Öncelikli Yöreler kapsamına alınmalıdır.


Ekilebilen bölünmüş araziler birleştirilerek, tarım yapılır hale getirilmesi için çözüm bulunmalıdır.
Hazine arazileri kiralama veya köylüye devir yoluyla yatırım ve üretime açılmalıdır.


Yeniçağa ile bağlantı yolumuz, yeni güzergahtan sağlanmalıdır.


Turizme uygun alanların projelendirilmesi yapılmalıdır.


Kartalkaya yolunun bitirilip, bu alanda bulunan otellerin irtibat bürolarının ilçede açılmasının sağlanması.
Kaymakam başta olmak üzere tüm amir ve memur kadrolarının tamamlanması.

Yapılacak olan Tekke Barajı’ndan Dörtdivan ovasını sulama amaçlı su verilmesinin sağlanması.


Tavuk kümeslerinin ölü çukurları yapılmalı, tavuk gübreleri mutlaka bir merkezde toplanarak çevre ve sağlık korunmalı.


Dörtdivan Kalkınma Vakfı’nın da devreye girerek, maddi durumu iyi olan Dörtdivan’lıların ilçemize yatırım yapmalarının sağlanması.


Dörtdivan’da görevli memurların zorunlu halleri olmadıkça ilçede ikamet etmeleri sağlanmalıdır.
Sağlık Ocağımız bir ilçeye yakışır şekilde, Sağlık Merkezi’ne dönüştürülmelidir.


İlçe halkının sosyal yönden gelişmesini sağlamak için kapalı spor salonu bitirilerek hizmete açılmalıdır.
Hayvancılığın yeniden geliştirilmesi için yem bitkileri ekimi desteklenmelidir.


Üniversitemizin bir bölümünün ilçemize açılması sağlanmalıdır.

Aydoğan Aslantaş....

Kaynak: Burhan Karabulut

Stuttgart,22.11.2006

Bolu Olay Gazetesi
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 17:49:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?