22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUDURNU - BOLU

Mudurnu Ve Korumacılık

Türkiye nin çeşitli bölgeleri varki biz buraları koruyacağız diye kağıt üzerine not alan bir kurum.

Evet bu kurum Koruma kurulu Ankara da tarihi bir binada hizmet veriyorlar. Peki ne kadar hizmet veriyorlar. Bana kalırsa sıfır hizmet. Nedenimi? Nedeni çok açık kağıt üzerinde koruma yapıldığı için sıfır hizmet dedim. Bakınız İstanbulda tarihi binalar kül olup gidiyor. Bunun sebebi şu ana kadar bulunamadı. İstanbul’da çıkan tarihi bina yangınları hep elektrik kontağına dayandırılıyor. İyiki Türkiye Elektrik kurumu var. Eğer bu müessese olmasaydı çıkan yangınlara nasıl kulp bulurdu Türk insanı değimli? Bakınız onca güzelim binalar yanıp gidiyor. Bunlara tek sebep koruma bahanesiyle eski binaları hapseden zihniyettir. Bakınız kendi ilçemde yaşanan bir durum. Eski bina ama tarihi değil.Baksanız harabe ne size ne bana faydası var. Ama gel gelelim buraya izinsiz hiçbir işlem yapamıyorsunuz. Yapsanız direk hapisliğiniz var birde bu hapislik paraya çevrilmiyor.

Diyelim bu hurda görünümlü evi yasalara uygun bir şekilde onarmaya karar verdiniz.. O zaman cebinize bol miktar para koyarak Ankara yı bir dolaşıp gelmeniz lazım. Bu konular açılınca aklıma Mudurnu nun ilk koruma şehidi aklıma gelir. Bu imside ben koydum. Rahmetli Otobüscü Koca Ahmet Lakablı amcamız evinin çatısında bakım yapmak için Ankara dan izin almak ister. Ama Mudurnu o zamanlar daha yeni sitlenmiş olup prosüdürü kimse fazla bilmez. Ahmet amca Ankara da bulunan Koruma kuruluna gider ve izin talep eder. Ahmet amca dan 500 milyon lira isterler sene 1994 te. O zaman bu para çok fazla geldiği için Ankara ya gidip gelirken Ahmet amcaya araba çarpar ve Mudurnu’muzun ilk koruma şehidini vermiş olduk.

 Sonrasında nemi oldu? Ahmet amcanın evi satıldı. Yerine sıfırdan Mudurnu mimarisine uygun bir bina yapıldı. Biraz önce dediğim gibi her işin başında para olduğu gibi bu koruma kurulu işindede mutlaka para döndüğü söyleniyor. Peki bu tip yerlerde Valilikler bir komisyon oluşturarak bu harabe yığıntılarının kaldırılması için bir karar alamazlarmı? Buradan Milletvekillerime sesleniyorum. Bolu ilindeki bu koruma ile ilgili bir çalışmaya ihtiyaç var. Meclis gündemine getirirseniz çok memnun olacak vatandaşınızın olduğunu unutmayın. Hele hele genel sit alanı ilan edilerek resmen vatandaşımın elini ayağı bağlanan Mudurnu ilçesindeki göçmeye yüz tutmuş harabelere bir an önce çare bulalım. Buraya gelen Turistler ilçedeki armutçular konağı ,Haytalar konağı gibi eski tarihi evleri ancak dışından görebiliyor. Çünkü bakımsızlıktan ayakta durmaya halleri kalmamış bu binaların. Bina sahiplerinin ise burayı restore ettirecek maddi imkanları yok. Turizmin hızla tırmandığı Mudurnu ilçemizde en kısa sürede bir ayrım yapılıp tarihle Hurdalar ayrılmalı diye düşünüyorum. Tarihle hurdaların ayrıldığı bir Mudurnu görmek temennisi ile, hayırlı haftalar bol kazançlar sağlık sıhhat temenni ederim.

Aydın ÖZPELİT
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2005 Pazartesi 17:16:52
Güncelleme :4 Temmuz 2005 Pazartesi 22:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?