5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

İnatçı leyleğin müthiş azmi

İNATÇI LEYLEĞİN MÜTHİŞ AZMİ

Çorum'un Osmancık ilçesinde "Leylek Dostu Köy" ilan edilen Girinoğlan köyüne leyleklerin gelmesi ile elektrik direkleri ve kayalıklar leylek yuvaları ile süslendi.

Yuvası olmayan leylekler ise yuva yapmak için güvenli yerleri mesken tutmaya başladı. Yuvasını yapmak için inşaatı bu yıl tamamlanan yeni caminin kubbesini tercih eden bir leylek ise başına bela olan rüzgara rağmen azimle yuvasını yapmaya devam ediyor.

Yaklaşık 15 gün önce köyün yeni camisinin kubbesini mesken tutan leylek yuvasını yapmaya başlayınca köylüler çevre kirliliği endişesine kapılarak leyleğin yuva yapmasını engellemeye çalıştılar. Kendisini korkutmaya çalışan köylülere inat yuvasını inşa eden leylek bu kez rüzgarın azizliğine uğradı. Aşırı rüzgar iki hafta içerisinde leyleğin yuvasını tam 15 defa yıktı. Fakat inatçı leylek pes etmeyerek her defasında yeniden yuvasını inşa etmeye başladı.

Leyleğin azmini gören köylüler bu mücadeleye hayran kaldılar. Yuvaya karşı çıkmakla hata yaptıklarını düşünerek hemen Köy Muhtarı Bahattin Göçer'den yuvanın korunması için yardım istediler.

Cami imamı İbrahim Özer ile görüşen Muhtar Bahattin Göçer leyleği çocukların ve vatandaşların rahatsız etmemesi için köylüleri ilanla uyardı. İmam İbrahim Özer de köylülere, İslam'da ve Osmanlı'da kuşlara verilen önemi konu alan bir konferans verdi.

Özer, "Tahmin ediyorum geçtiğimiz yıl göç ederken inşaat halindeki bu kubbeyi keşfetmiş olmalı. Leylekler köye gelir gelmez bu leylek de boyası yeni yapılan kubbeye yerleşti. Bir süre sonra çalıları kubbeye taşıyarak yuvasını yapmaya başladı. Çevreyi çok fazla kirlettiği için köylülerimiz kubbeye yuva yapmasına sıcak bakmıyorlardı. Fakat leyleğin verdiği mücadeleyi görünce hepimiz birden ikna olduk, onun yeri orası olmalıydı" dedi.

Muhtar Göçer de, "Köyümüzde çok fazla leylek yuvası olması ve köylülerin leylekleri ilgi ile korumasından dolayı 2008 yalında Kuş Gözlem Topluluğu buraya 'Leylek Dostu Köy' unvanını verdi. Bütün köylülerimiz leylekleri çok seviyor. Kayalıklarda yuva yapmaları için ağaç direkler diktik ve üzerlerine yuva yaptılar. Çevreyi kirletir diye camiye yuva yapmasını istememiştik fakat rüzgarın 15 defa yıktığı yuvayı azimle yeniden yapmaya başlayınca orayı hak ettiğini düşündük. Köylülerimizi uyardık, leylek

yuvasını tamamlayıncaya kadar elimizden gelen desteği vereceğiz" şeklinde konuştu.

Büyük engellere rağmen yılmadan mücadelesine devam eden inatçı leylek yuvasını 16. kez inşa etmeye başladı. Hem de kendisine ilk karşı çıkan vatandaşların da desteğini alarak. Aradan 15 gün geçmesine rağmen henüz yuvasına birkaç dal parçası koyabilmiş durumda. Fakat verdiği mücadele "Azmin elinden ne uçan kurtulur ne kaçan" atasözünü doğrulayacak gibi görünüyor.

İNATÇI LEYLEĞİN MÜTHİŞ AZMİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 11:47:05
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 12:39:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?