5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

İskiliplilerden ünlü şaire vefa

İSKİLİPLİLERDEN ÜNLÜ ŞAİRE 68 YIL ARADAN SONRA VEFA

Çorum'un İskilip ilçesinde 1942 yılında bir hafta kalan ve ilçeden ayrılırken ''Bir hafta kaldım, yüzüme bile bakan olmadı'' ifadesini içeren bir mektup yazan ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu'na 68 yıl aradan sonra ilçe halkı vefa borcunu ödedi.

İskilip Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından İlçe Halk Kütüphanesi'nin giriş katında oluşturulan Bedri Rahmi Eyüboğlu Sürekli Sergi Salonu, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışa ünlü şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun gelini Hughette Eyüpoğlu, torunu Rahmi Eyüpoğlu ile yakınları da katıldı. Açılışta bir konuşma yapan İskilip Kaymakamı Mehmet Yılmaz, "İlk görüşmede böyle büyük bir sanatçı ailenin bize nasıl yaklaşacağı konusunda tereddütlerimiz vardı. Ancak biz bir adım attık, onlar bize 10 adım attı.

Ve örnek bir müze çalışması, sergi salonu çalışması İskilip'te hayat buldu. Bu çalışma sadece İskilip için değil, Çorum için de çok önemli. Çorum'u iyi anlatan sanatçılardan birisi Bedri Rahmi Eyüpoğlu'dur" dedi.

Ünlü şairin torunu Rahmi Eyüpoğlu, çok heyecanlı olduğunu belirterek, sergi salonunun açılmasında katkıda bulunan protokol üyeleri ve ilçe halkına teşekkür etti. Artık kendilerinin de İskilipli olduğunu belirten Eyüpoğlu, "Kendini Anadolu'ya adamış bir sanatçı olan Bedri Rahmi'nin Türkiye'deki ilk adına düzenlenen sürekli sergi, ona Anadolu'dan geldi. Herkese çok teşekkür ediyorum. Söylemek istediğim çok şey var. Ancak her an ağlayabilirim, çok özür diliyorum" diye konuştu.

Çorum Valisi Mustafa Toprak ise, "Bir taraftan iktisadi ekonomik değerleri ortaya çıkarırken, bir taraftan kültürel ve sanat alanındaki gelişmeleri de gelecek nesillere taşımak zorundayız. Anadolu insanın vefasının ilk defa Bedri Rahmi Eyüpoğlu anısına çıkmasından dolayı minnettarlık duyuyorum. İskilip'ten ortaya çıkan bu güzel kıvılcım Anadolu'nun diğer illerine de yayılacaktır. Ressamlığı ve şiir konusundaki özlü yaklaşımlarının Anadolu'nun her yerine taşınması gerekiyor" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Toprak, sergi salonun açılmasında verdiği katkılardan dolayı ünlü şairin gelini Hughette Eyüpoğlu ve Eyüpoğlu Vakfı sanat danışmanlarına teşekkür plaketi verdi. Türkiye'de ilk olan sergi salonunun açılış kurdelesini Vali Toprak, Hughette Eyüpoğlu ve diğer protokol üyeleri ile birlikte kesti.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, 1942 yılında çıktığı yurt gezilerinden birinde geldiği İskilip'te bir süre konakladı ve burada önemli eserlere imza attı. İskilip'te çok sayıda şiir, deneme ve resim çalışması yapan sanatçı, ünlü "Karadut" şiirini de İskilip'te kaleme aldı.

Eyüboğlu Vakfı'nın sanat danışmanlarının baskı ve düzenlemesiyle 6 ayda hazırlanan salonda ise Bedri Rahmi Eyüboğlu panosu, Çorum ve İskilip mektupları, kitaplardaki denemelerden seçmeler, Çorum defterlerinden resimler, sanatçının 1941-1942 yıllarında Çorum ve İskilip'te yaptığı yağlı boya ve farklı tekniklerden oluşan dijital kopya seçmeleri, Bedri Rahmi Eyüboğlu büstü ve geleneksel yazma sanatından örnekler bulunuyor. Eyüboğlu için oluşturulan modern sergi salonunda, sanatçının Çorum insanı ve hayatına

dair methiyelerle ünlü eseri 'Çorum'un İğdeli Gelini' de sergileniyor.

İSKİLİPLİLERDEN ÜNLÜ ŞAİRE 68 YIL ARADAN SONRA VEFA
İSKİLİPLİLERDEN ÜNLÜ ŞAİRE 68 YIL ARADAN SONRA VEFA
İSKİLİPLİLERDEN ÜNLÜ ŞAİRE 68 YIL ARADAN SONRA VEFA
İSKİLİPLİLERDEN ÜNLÜ ŞAİRE 68 YIL ARADAN SONRA VEFA
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2010 Cumartesi 12:29:01
Güncelleme :8 Mayıs 2010 Cumartesi 21:25:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?