5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Keneye bir kurban daha!

Çorum'da evli ve 3 çocuk annesi 46 yaşındaki Döndü Arlı, kene ısırması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gördüğü Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurtarılamadı.

Geçen yıl 8 kişinin kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığından hayatını kaybettiği Çorum'da, bu yılın ilk kene ölümü gerçekleşmiş oldu.

Merkeze bağlı Abdalata Köyü'nde oturan Döndü Arlı, 2 hafta önce hayvan otlattığı sırada kene tarafından sağ bacağından ısırıldı. Keneyi ısırdığı yerden kopararak atan Arlı, geçen cumartesi günü yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı ve ishal nedeniyle ağırlaştı. Arlı, ailesi tarafından Çorum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Döndü Arlı, buradaki ilk müdahale ardından KKKA şüphesiyle Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Döndü Arlı bu sabah kurtarılamadı.

Sağlık İl Müdürü Dr. Adem Bilgin, Çorum'da geçen yıl 8 kişinin kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığı nedeniyle öldüğünü hatırlatırken şöyle dedi:

“Bütün köylerde kene ile ilgili eğitim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca önceki yıl ve geçen yıl kene nedeniyle ölümlerin gerçekleştiği köylerde daha sık aralıklarla eğitim yapıyoruz. Kene şüphesi bulunan vatandaşlarımızın hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması lazım. Bu konuda erken teşhis çok önemli.”

Döndü Arlı'nın ölümüyle keneden bu yıl ölenlerin sayısı 3'e çıktı. Geçtiğimiz ay Tokat'ta Ahmet Sözkesen, Samsun'da da Ayşe Ocak, KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi gördükleri hastanede yaşamını yitirmişti.

2009'da 61 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1 Ocak- 31 Ağustos 2009 tarihleri arasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı tanısı konan toplam bin 274 vaka tespit edilmişti. Bunların 61'i ölümle sonuçlanmıştı. 2008 yılının aynı döneminde 1.298 vaka görülürken bunların 59'u hayatını kaybetmişti.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2010 Salı 11:57:41
Güncelleme :12 Mayıs 2010 Çarşamba 18:48:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?