5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Süper matematikçiden bir buluş daha

Samsun’da "Dahi öğretmen" diye anılan süper matematikçi Aydın Cerit, Tartaglıa ve Ferrarı’nin 3. ve 4. derece denklem formüllerini rafa kaldırdıktan sonra şimdi de en büyük asal sayıya ulaşan formülü buldu.

Uğur Dershaneleri Samsun Şubesi’nde matematik öğretmenliği yapan ve yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin adını dünyaya duyuran süper matematikçi Aydın Cerit, en büyük asal sayının formülünü bulduğunu bildirdi.

Bundan 6 ay önce Josh Findley isimli matematikçinin dünya kamuoyuna 7 milyon 235 bin 733 basamaklı en büyük asal sayıyı bulduğunu, bu sayının elle yazıldığında 25 kilometre uzunluğuna ulaştığını ve en iyi ihtimalle 6 haftada yazılabileceğini açıkladığını hatırlatan süper matematikçi Cerit, "En büyük asal sayı 7 milyar basamağı aşıyor ve bunu ben buldum" dedi.
En büyük asal sayı rekorunu kırdığına dikkat çeken Aydın Cerit, "Şuanda bulduğum asal sayılar 7 milyar basamağı aşmış durumdadır. Bunlar çok sayıdadır. Yalnızca bir tanesinin formülü; a=(10 üzeri 9 + 6) ! + (10 üzeri 9 + 7) sayısıdır. Bu sayıya "a" dersek a’nın kendisiyle 2 katı arasında 400 milyondan fazla asal sayı serpilmiş durumdadır. Bu elle yazıldığında 111 yılda ancak yazılabilir ve uzunluğu da 24 bin 185 kilometreyi bulur" dedi.

"DÜNYA REKORU BİZE GEÇTİ"

Daha önce saatlerce uğraştıran ve çoğu zaman sonuca tam ulaşılamayan Tartaglıa ve Ferrarı’nin 3. ve 4. derece denklem formüllerini, bulduğu pratik formüllerle rafa kaldıran ve çözülemez denen 5. derece denklemleri çözerek tescillendiren dahi matematik öğretmeni Aydın Cerit, son buluşuyla da Josh Findley’in buluşunu rafa kaldırdı.

Aydın Cerit, asal sayıların dağılımıyla ilgili çok önemli bir buluşa imza atıldığına dikkat çekerek, "Dünyadaki rekor bize geçti. Milletimize hayırlı olsun. Bu buluşla, asal sayıların grafiklerini oluşturabilir, arasındaki değişimleri yakalayabiliriz. Çok önemli buluşların alt yapısını oluşturduğumuza inanıyorum. Dünyada uzun süredir asal sayılar üzerinde matematikçiler çalışıyor" diye konuştu.

Yaptığı buluşlarla ilgili Türkiye’nin en saygın 20 üniversitesine başvuruda da bulunan Cerit, sadece iki üniversiteden tavsiye niteliğinde birer mektup aldığını, bunun ötesinde çalışmaları için hiçbir destek görmediğini de sözlerine ekledi. Süper matematikçinin en büyük destekçisi ise ÖSS’ye hazırladığı öğrencileri.

samsun
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 14:28:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat güzeltepe IP: 194.27.245.xxx Tarih : 16.05.2008 12:05:15

eğer bu doğru ise tüm üniversitelerden destek görürdü. Bizede göndersin kontrol edelim