20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇORUM

Zihinsel engelli kadınlara kurs

Çorum Mimar Sinan Halk Eğitimi Merkezi (HEM) tarafından Vali Atıl Uzelgün Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan 18 yaş üzerindeki zihinsel engelli kadınlara yönelik el sanatları kursu açıldı.


Engelli bireylerin toplumla bütünleşmesi hedeflenen kurslarda, rehabilitasyon merkezinde kalan zihinsel engellilere huzurevi bünyesinde kurulan iş atölyesinde ahşap boyama, kurdele nakışı ve el örgüleri gibi getirisi olan faaliyetler öğretiliyor.


Kurslarda HEM usta öğreticisi Reyhan Ayvaz'ın verdiği dersleri pür dikkat dinleyen kursiyerler çocuksu dünyalarında kendilerine fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini yaptıkları eserlerle ortaya koyuyorlar. Aldıkları eğitimle içlerindeki cevheri ortaya çıkaran engelli kursiyerler, yaptıkları ürünlerle de büyük beğeni topluyor. Kursiyerlerin bazıları kendisine kazak örerken bazıları da eşyalarının arasında duran fotoğrafına güzel bir çerçeve yapmak için çalışıyor.

Temmuz ayında yapılacak olan Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali'nde stand açacak olan merkez yetkilileri fuarda el emeği göz nuru eserleri görücüye çıkaracak.


Vali Atıl Uzelgün Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Gazi Ekici, Çorum'da mesleki rehabilitasyona yönelik bir kurs bulunmadığı için Huzurevi'nde 18 yaş üstü engelli kadınlara mesleki rehabilitasyon eğitim yerini alacak iş atölyeleri kurduklarını söyledi.


Merkezde yaşayan kadınların sürekli tüketen değil üreten bireyler olması için Mimar Sinan HEM işbirliğinde kurs açtıklarını anlatan Ekici, engellilerin yaptıkları ürünlerle kendilerine fırsat tanındığı taktirde neler yapabileceklerini gözler önüne serdiklerini kaydetti.


İş atölyelerinde zihinsel engelli kadınların yapılacak aktivitelerle kendi benliklerinin farkına varmaları amacıyla kurslar düzenlendiklerini dile getiren Gazi Ekici, kurslara 20 engelli kadının katıldığını belirtti.


Merkezde sadece zihinsel engelli kadınların dört duvar arasında bakımlarını yapmadıklarını dile getiren Ekici, düzenledikleri sosyal etkinliklerle de burada kalan engellilerin toplumsal hayata aktif katılımlarını sağladıklarını kaydetti.
Usta öğretici Reyhan Ayvaz ise Mimar Sinan Halk Eğitimi Merkezi'nin zihinsel engellileri düşünerek açtığı el sanatları kursu ile engellilerin el becerilerini geliştirmek için katkıda bulunduğunu söyledi.


Huzurevinde 18 yaş üstü kadınlara kurs verildiğini dile getiren Ayvaz, kurslarda ahşap boyama tekniği, doku çalışması, kurdele nakışı konularında eğitim verildiğini bildirdi.
İlk dönemlerde kursa katılan kadınların kendisine alışmalarının çok zor olduğunu dile getiren Ayvaz, zamanla bu sorunun aşıldığını belirtti.

İha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 20:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?