20
Mayıs
2024
Pazertesi
OĞUZLAR - ÇORUM

Hattuşa'nın anıtsal kapısı

Hitit Uygarlığının başkenti, Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerinde yürütülen kazı çalışmalarında, Yenicekale mevkisinde Hititler'e ait anıtsal kapı bulundu.

29 Temmuz 2007


Boğazkale Hattuşa'da sürdürülen kazı çalışmaları sonrasında Hitit Uygarlığı'yla ilgili yeni bulgular çıkartılırken, bölgede kazıların yaklaşık 100 yıl sürebileceği ifade ediliyor. Boğazkale Kazı çalışmalarını sürdüren Alman Arkeolog Kazı Başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, kazı çalışmaları sırasında ören yerinin ortasında Yenicekale olarak isimlendirilen mevkide anıtsal bir çıkış kapısı bulduklarını söyledi. 6 metre uzunluğunda ve 8 metre yüksekliğinde olan merdivenle çıkılan kapının Yenicekale'nin üzerinde yer aldığını belirten Schachner, böylece Hititler'in başkenti Hattuşa'da yeni bir anıtsal kapıyı daha ortaya çıkardıklarını bildirdi. Kazı çalışmalarının 4 Haziran'dan bu yana devam ettiğini, Yenicekale'deki kazıların tamamlandığını ifade eden Schachner, anıtsal çıkış kapısının aşağı şehirle yukarı şehri birbirinden ayırdığını tahmin ettiklerini belirtti. Boğazkale ilçesine 1 kilometre uzaklıkta, M.Ö. 6 bin yılına ait Kalkolitik dönem yerleşim yerinin bulunduğu bildiren Kazı Başkanı Doç Dr. Andreas Schachner, çalışmaların gerçekleştirildiği yerin, bölgenin ilk yerleşim yeri olduğunu vurgulayarak elde edilen bulguların bu açıdan büyük önem taşıdığını kaydetti. Hitit Uygarlığı'nın yaşantılarıyla ilgili olarak yeni bulgular elde etmek amacıyla sürdürülen kazılarda, tarımla ilgili önemli buluntular elde ettiklerini vurgulayan Schachner, bu buluntuların yerleşik hayata geçen ilk insanların yaşam tarzıyla ilgili bilgiler vereceğini ifade etti.


Tarımsal faaliyetlerle ilgili en önemli buluntunun, o dönemden kalan buğday taneleri olduğunu ifade eden Schachner, üzerinde çalıştıkları bölgenin Anadolu'nun da ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu ifade ederek, "Hitit Uygarlığı'nın başkenti Hattuşa'da yerleşik bir hayat sürüldüğü yönünde ciddi bulgulara ulaşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda sürdürülen kazılarda Hititlere yönelik daha önemli dokümanlara ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2008 Salı 19:45:22
Güncelleme :12 Şubat 2008 Salı 19:51:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?