17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

301'den yargılanmasına izin verilmedi

Düzce'de, İcra Dairesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonla ilgili yazdığı bir yazıda eleştiri yapan ve bu yüzden hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından kamu davası açılan Pusula Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armutçu'nun TCK'nın 301. Maddesinden yargılanmasına izin verilmedi. Dava kapsamında 301. Maddeden yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı'ndan izin istenmişti.
Düzce 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan daha sonra dosyaları ayrılan davalardan TCK'nın 301. Maddesi'yle ilgili olan yargılama, Adalet Bakanlığı'nın izin vermemesi nedeniyle durduruldu.


Bakanlık tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, "Eleştiri hakkının Anayasamızda güvence altına alınan ifade özgürlüğünün bir parçası olduğu, kişilerin bu hakkı kullanmaları sonucu ortaya koydukları düşüncelerin suç oluşturmayacağı, Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarında da belirtildiği üzere ağır, sert veya incitici nitelikte de olsa eleştiri hakkı kullanıldığında kişiye yaptırım uygulanmayacağı" kaydedildi.


Yazıda, açıklanan gerekçeye göre, söz konusu yazıdaki ifadelere demokratik bir hakkın kullanılmış olması nazara alındığında, yazının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında eleştiri amacıyla kaleme alındığı kanaatine varıldığı belirtilerek "Bu bakımdan Mustafa Armutçu'nun devletin yargı organlarını basın yoluyla aşağılamak suçundan 301. Madde gereğince soruşturma izni verilmesine yer olmadı düşünülmektedir" denildi. Bu karar nedeniyle Armutçu hakkında TCK'nın 301. Maddesi gereğince açılan kamu davası durduruldu.


Bu arada, Mustafa Armutçu hakkında aynı konuyla ilgili olarak "Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan kamu davası da beraatle sonuçlandı.

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 13:35:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?