17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

90 bin ton fındık bekleniyor

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık fiyatının ürün toplanmadan önce açıklanması gerektiğini söyledi. 

Öztürk yaptığı açıklamada, bölgede geçen yıl 69 bin olan fındık rekoltesinin bu yıl 90 bin ton olduğunu belirterek, "Fındık bilindiği gibi çiftçilerimizin başında sorun olmaya devam etmekte. Geçen yıl 69 bin olan rekolte bu yıl Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası ve tarım ile ilgili kuruluşların ortaklaşa yapmış oldukları rekolte tespitine göre 90 bin ton tahmin edilmekte. Bunun içersinde 2B alanı içersinde bulunan tapulu olmayan araziler yok. 2B içinde olan la birlikte toplam bu yıl 100 bin ton fındık olacağı tahmin ediliyor" dedi. 

Fındık ürünün bu denli yüksek olmasının çiftçiyi olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Başkan Öztürk, "Şu anda TMO ve FİSKOBİRLİK'in elinde fındık geçen yıların fındığı var. Eski fındığı satmadan yeni fındık toplamanın, üretmenin fındık fiyatlarını çok çok aşağılara 2,5 -3 YTL arasına çekeceğini tahmin etmekteyiz. Düzceli çiftçiler olarak ürettiğimiz zamanda, üretmediğimiz zamanda sıkıntı içindeyiz" diye konuştu.
Öztürk, fındık fiyatının çiftçi fındığı toplamadan bildirilmesi gerektiği işaret ederek sözlerine şöyle devam etti. "Fındığı toplama başlamadan önce fiyatı açıklansın. Bilindiği gibi fındık toplama ücretlerini belirleyen bir komisyon var. Fiyatı belli olmayan bir ürünü yevmiye fiyatlarını açıklıyoruz. Bunlar sorun oluyor bunun için hükümetten fındık fiyatının bir an önce açıklamasını istiyoruz." 

Öztürk, son olarak "Türkiye Ulusal Fındık Konseyi var. Bu konseyin alt çalışmalarında düşünce şu biz Batı Karadenizli üreticiler olarak sürekli Doğuda ki fındık üreticilerine zarar verdiğimiz söyleniyor. Tabi ki böyle bir şey yok. Batı Karadenizli üreticilerin fındığa alternatif ürünleri var deniyor. Fındığın dışında alternatif bir durumumuz yok. Bizim fındıkları sökmemiz söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 18:28:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?