17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Ağaç kesimine köylülerden tepki

Düzce ve çevresindeki vahşi depolamaya son verilip düzenli çöp depolamasını amaçlayan Kurugöl bölgesindeki tesis yapımı için ağaçların kesilmek istenmesine bölge halkı tepki gösterdi.


Kurugöl ve çevresinde yapımı planlanan düzenli çöp depolama tesislerinin inşaat öncesi hazırlıklarına başlandı. Bu kapsamda çevrede ağaçların kesilmesi için Orman İşletmesi tarafından ihale düzenlendi. İhalenin yapıldığı Orman İşletme Müdürlüğü önünde toplanan köy muhtarları ve yöre sakinleri, bu alana çöp tesisi yapılmaması için hukuki girişimlerde bulunduğunu belirterek bu süreç devam ettiğinden ihale yapılmasını uygun bulmayarak iptal edilmesini istedi.


Köy muhtarları adına bir açıklama yapan Muncurlu Köyü Muhtarı Ali Osman Altıntaş, Sakarya 2. İdare Mahkemesi'nde dava sonuçlanmadan ağaç kesim ihalesinin yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Dava sonuçlanmadan kesilecek ağaçların doğanın ekolojik dengesini bozacağını belirten Altıntaş, "Bu karar iptal edilirse kesilen ağaçları yerine kim dikebilecek. Kurugöl'de 40 yıllık bir mahsul var. Her ne kadar bunlar fundalık deselerde ağaçlarımıza yazık olacak" dedi.


Düzce Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Orman İşletme Müdürlüğü'nü ağaç kesim kararından dönmeye davet eden Altıntaş, şöyle konuştu: "Eğer yargı buna uygundur derse bizde hukukun üstünlüğünü kabul ederiz. En azından sözleşmedeki iki aylık süreç değerlendirilsin. Yargı kararını versin sonuçlansın. İnsanları kolluk kuvveti ile karşı karşıya getirmeye kimsenin hakkı yok."


Yargıdan Etlik'te tesis yapılamayacağı yönünde karar çıkmasına inandıklarını belirten Ali Osman Altıntaş "Kurugöl Etlik mevkii yüzde 100 orman emvali ile kaplıdır. Çöp tesisi olmaması için bütün etkenler vardır" ifadelerini kullandı.


Öte yandan ağaç kesim ihalesinin iptal edilmesi için köy muhtarları tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe gönderildi. Dilekçede Sakarya 2. İdare Mahkemesi'ne Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 25.06. 2009 olur tarihli kesin izin kararının iptaline karar verilmesi talebi ile dava açıldığı belirtilerek şöyle denildi: "Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan konu ile ilgili 17.09.2008 tarihinde Sakarya 2.İdare Mahkemesi tarafından savunma istenmiştir.

Buna karşın hukuksal sürece konu olan alanda kesim ihalesi yapılması anlaşılır olmayıp Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılacak ihale ile ağaçların kesilmesi telafisi onarılamayacak zararlara neden olacaktır. Konuyla ilgili hukuksal süreç devam etmekte iken böyle bir ihalenin yapılması kamu yararı ile bağdaşmaz. İhalenin iptal edilmesi, onaylanmaması veya benzeri uygulamalarla ağaç kesiminin engellenmesi konusunda gereğinin yapılmasını arz ederiz."

İha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 18:12:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?