17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Arıcılık kayıt altına giriyor

Düzce İl Tarım müdür vekili Ayhan Ünal, arıcılığı kayıt altına alacaklarını söyledi.

Tarım Müdür vekili Ünal, tarımda en büyük sıkıntının kayıt dışı olduğunu ifade ederek, "Tarımda en ciddi sıkıntılardan biri tanesi tarımsal üretimin kayıt altın alınmaması. Çiftçi Kayıt Sistemi ile beraber değişik projeler geliştirildi. Şu anda arı kayıt sistemi projesi geliştirildi. Amacımız Türkiye'deki arı hareketlerini izlemek arıları kayıt altın almak arıcıları desteklemek ayrıca gıda güvenliği açısından arıcılıktan sofraya kadar balı izlemek. Bizim gıda kontrolü arkadaşlarımız rastgele firmalardan ve marketlerden bal numunesi alıyor ve bunlarını en gelişmiş laboratuarlara gönderiyorlar. Balda kalite konusunda analiz yaptırıyorlar. Analiz sonucunda kavanozda ki balın hangi üretici tarafından üretildiği tespit edilecek ve sahtecilik varsa da üreticiye cezai işlem yapılacak. Arı kayıt sisteminin hedefi arıcıları desteklemek olduğu gibi gıda güvenliğini sağlamak yani balda izlenebilirliği sağlamak. Kayıt sistemi gerçekleştikten sonra kovanlarda numaralandırılacak ve numaralama Türkiye genelinde izlenebilir hale gelecek. Düzce'de bir arı kovanı Ordu'da bir şahsa satılmışsa Düzce'den düşülecek Ordu'nun kaydı altına girecek" dedi.

Tarım Müdür Vekili Ayhan Ünal, Düzce'de çok önemli ballardan olan Kestane balı da yetiştiğini belirterek "Düzce'nin bir avantajı var kestane balı. Diğer bölgelerde olmayan özellikle şifali su bölgede yoğun olan kestane ağaçlarından sağlanan bir bal var. Düzce arıcılarının bu manada diğer arıcıları göre pozisyonları daha iyi çünkü kestane balı önemli bir bal. Bu bölgede olan ve yüksek fiyattan satılan bal. Türkiye genelinde dünya genelinde bilim adamları açıklıyor arılarda bazı kayıplar söz konusu nedeni bilenemiyor çeşitli faktörlere bağlanıyor. Düzce için böyle bir durum söz konusu değil. Arılardan kaynaklanan bir sıkıntı ve arıların ölmesi veya yok olması gibi tehlike söz konusu değil. Düzce'de sıkıntı Türkiye ortalamasına göre yüksek olmasına rağmen kovan başına bal veriminin düşük olması. Yani Türkiye ortalaması 17-18 kilodur. Düzce ortalaması kovan başına 19-20 kilo. Gelişmiş ülkelerde mesela Kanada'da 45 kilodur. Düzce yaklaşık 35 bin adet kovanımız var. Fiili olarak 2 bin kişi arıcılıkla uğraşıyor" şeklinde konuştu.

Ünal son olarak bu yıl 12 köyde 42 parselde arı otu denilen ve bal verimine etki eden nektar ve polen üretimi yapan bir bitki üretimi yaptıklarını ve sonuçların iyi olduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2008 Cuma 18:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?