17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Beton sektörü 2009'dan umutsuz

OYAK Beton Genel Müdürü Ramazan Yücel, 2009 yılının inşaat sektörü açısından çok parlak görünmediğini ancak büyük bir daralma da beklenmediğini söyledi.


Dünya piyasalarını sarsan küresel krizi değerlendiren OYAK Beton Genel Müdürü Ramazan Yücel, krizlerin mutlaka sektörlere etkisinin olduğunu, çimento sektörünün de krizden etkilendiğini belirtti.

OYAK Beton Genel Müdürü Yücel, hazır beton ve çimento sektörünün kapasite fazlalığı nedeniyle küresel krizden etkilendiğini fakat inşaat sektörünün krizden çabuk etkilenmediğini, çabuk da kurtulamadığını söyledi.


Dünyadaki krizlerden inşaat sektörünün mutlaka etkilendiğini anlatan Yücel, şöyle konuştu: "Ama inşaat sektörünün bir özelliği var. Krize geç giriyor ve krizden geç çıkıyor. Çünkü aktif projelerin öncelikle devam etmesi bekleniyor. Planlanan ödeneklerin hazır olması kısıtlamaya gidilmediği sürece devam ediyor. Bu sebeple inşaatı hemen durduramıyorsunuz. Bir köprü bir baraj bir tünel yapıyorsanız fiziki koşullara göre durduramıyorsunuz."


Türkiye'de beton ihracat rakamlarının fazla olduğunu, bu sebeple otomatik olarak kriz etkilerinin görüldüğünü ifade eden Yücel, sözlerine şöyle devam etti: "İç tüketimin dışında bir fazlalık var. Çimento ihracata dayalı bir ürün. Türkiye çok fazla ihracat yapıyor. Ülkemiz yılda 4 buçuk ile 5 milyon ton ihracat yapıyor. Ülkeler krizden etkilendiği için bu ihracat kapasitesi geri düşüyor. Bu sebeple kapasite fazlası meydana geliyor. Bundan dolayı çimento sektörü krizden etkileniyor. Hazır beton da paralel olarak krize maruz kalıyor."

İha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 19:04:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?