17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Canbasoğlu SGK'nin hedeflerini açıkladı

Soysal Güvenlik Kurumu (SGK) Düzce İl Müdür Vekili Nurten Canbasoğlu, daha fazla çalışmaları gereken bir döneme girdiklerini söyledi.

SGK Düzce İl Müdür Vekili Nurten Canbasoğlu, basını bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Canbasoğlu, 5502 sayılı kanunla SGK'nın kurulduğunu ve SSK, Bağ-Kur ile Emekli Sandığı'nın bu yeni kuruma devredilerek tek çatı altında toplandığını söyledi.

Canbasoğlu, "5502 kanunla devredilen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın yerine kurulan SGK uygulamada norm ve standart birliği sağlamak üzere il müdürlükleri bünyesinde kurulacak Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri aracılığıyla hizmeti vatandaşımızın ayağına götürmeyi ve en üst seviyede kaliteli hizmet sunmayı amaç edinmiştir. Kurum başkanlığımız merkez birimlerindeki yapılandırmasını büyük ölçüde tamamlamış, taşra ve birimlerimizin yapılandırılması doğrultusunda il müdürlerimizin atamaları yapılarak yeni bir döneme girilmiştir.

SGK 25 bin çalışanı ve hizmet ettiği 70 milyonla önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye'nin en önemli kurumu olacaktır. Bunu gerçekleştirmek amacıyla önemli fiziki altyapı ve otomasyon alt yapı çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu konularda merkezden yürütülen çalışmalar taşra birimlerinde de gerçekleştirilerek her kademede aralıksız devam edecektir. Bugün geldiğimiz noktada gelişmiş ülkelerde kıyaslandığı zaman sosyal güvenlik sistemimizin aktüeryal dengelerinin bozuk olduğunu görüyoruz.

AB ülkelerinde ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi, sistemin sürdürülebilirliği açısından eşit değer görülürken bizde ise oran 2'ye 1'in altındadır. Bu yapıyı uzun vadede sürdürmemiz mümkün değildir. Bu olumsuzluğa rağmen yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 7 çalışana 1 emekli düşecek kadar bir potansiyel mevcut olması, geleceğe güvenle bakmamızı sağlamaktadır.

2007 yılı sonu itibariyle yaklaşık 25 milyar YTL sosyal güvenlik açığı da dikkate alındığında önümüzdeki süreçte çok yoğun bir çalışma yapılanması gerektiği ortaya çıkmaktadır" dedi.

Canbasoğlu, 2007 yılı sonu itibariyle prim gelirlerinin toplamının 42 milyar 573 milyon YTL, emekli aylığı ödemelerinin toplamının 52 milyar 311 milyon YTL olduğunu ve prim gelirleri ile emekli aylıklarının yüzde 81'inin karşılanabildiğini söyledi.

Canbasoğlu, önümüzdeki dönemde kayıt dışı istihdamın önlenmesi, prim tahsilatlarının artırılması gibi konularla alakalı olarak yoğun bir çalışma dönemine gireceklerini belirterek, "Bu sorunu işverenlerimizin cezalandırıcı yöntemlerle değil bilgilendirici ve yol gösterici bir anlayışla çözmeye çalışacağız. Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda Sosyal Güvenlik Kontrol Memurları gerek işyeri denetimleri gerekse de rehberlik vazifesi görecek şekilde istihdam edilerek sorunun üzerine ciddiyetle gidilecektir. Bu süreçte iki temel hedefimiz var. Birincisi etkin, verimli ve şeffaf bir SGK oluşturmak. İkincisi ise vatandaş odaklı güler yüzlü bir hizmet sunumunu tüm birimlerimizde gerçekleştirmek. Tüm çalışanlarımızla birlikte bu hedefleri gerçekleştireceğiz. Hedefimiz kurumumuzu tüm kurumların ve insanların gıptayla baktığı ve biz de SGK'da çalışmak istiyoruz dedikleri bir kurum haline getirmek" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 17:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali yılmaz IP: 88.225.240.xxx Tarih : 26.04.2008 16:34:08

sosyal güvenlik kontrol memurları hem kayıt dışı istihdamı önleyecek hem de rehberlik görevi yapacakmış iyi de müdüre hanım bu kontrol memurlarına kurum olarak ne veriyorsunuz da kendilerine bu kadar büyük bir misyon yüklüyorsunuz biraz tutarlı olun tutarlı masabaşı memur maaşıyla çalıştırıp hiçbir özlük hakkı tanımadığınız kontrol memurlarından çok şey istiyorsunuz bu kafayla sizin kurum sadece geriye gider benden söylemesi.